Użytkowniku, zapoznaj się z nasza Polityką Prywatności, zgodnie z RODO dowiesz się z niej jakie dane przetwarzamy, kto jest Administratorem Danych i jakie masz prawa. 

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

zamknij

AkuKefir

AkuKefir

Cena65,10 zł

Cena regularna93,00 zł

Obniżka!

Opis produktu

Mieszanki kultur liofilizowanych do wytwarzania kefiru domowego, którego główną zaletą jest naturalne wytwarzanie i świeżość. Poza tym, kefir wyprodukowany w warunkach domowych zawiera więcej etanolu (alkohol), a tym samym znacznie więcej kultur probiotycznych, od tych wyprodukowanych przemysłowo. Dzięki temu jego jakość jest kolosalnie lepsza i wpływa on znacznie pozytywniej na organizm człowieka.
W AkuKefir wykorzystujemy cukier owocowy – fruktozę , który jest nośnikiem kultur probiotycznych, a jednocześnie aktywuje proces fermentacji.
Fermentacja to proces, w którym kultury kefiru zasilane są laktozą (cukrem mlecznym), przekształcaną w kwas mlekowy, dwutlenek węgla i inne substancje. Obniżony zostaje indeks glikemiczny, a produkt staje się bardziej przyswajalny dla organizmu człowieka. Następnie, podczas fermentacji fruktozy powstaje etanol (innymi słowy: fruktoza jest częściowo przekształcana w etanol) - w ten sposób powstaje prawdziwy kefir, prawie identyczny z kefirem wytworzonym według oryginalnej receptury.
W zdecydowanej większości przypadków powstały napój jest tolerowany przez osoby z nietolerancją laktozy. W przeciwieństwie do innych napojów z kwaśnego mleka zawiera nie tylko białka mleka i korzystne dla organizmu bakterie, ale także drożdże, tłuszcze i cukry. W szczególności, to właśnie zawartość drożdży odróżnia go od wszystkich innych napojów fermentowanych i nadaje mu charakterystyczny smak, który z czasem może stawać się coraz bardziej cierpki.

Jak przygotować kefir z AkuKefir?

Zawartość saszetki wsyp do 1 litra mleka (najlepiej pełnego) ogrzanego do temperatury 20 ⁰C do 30⁰C. Całość dobrze wymieszać, naczynie przykryć i pozostawić w temperaturze 20 ⁰C do 30⁰C na 24 do 48 godzin. W zależności od tego, jak długo będzie trwał ten proces, tak intensywny będzie smak kefiru. Dlatego każdy możne dostosować czas fermentacji do upodobań swoich i swoich bliskich.
Gotowy produkt należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7 dni.

Tak przygotowany kefir możesz spożywać samodzielnie lub dodać do niego płatki, owoce, miód lub inne ulubione dodatki. Można go również wykorzystać do przyrządzenia ulubionych potraw.

Zalety kefiru:
- cenne źródło składników odżywczych
- posiada właściwości antybakteryjne
- jest źródłem probiotyków
- odpowiedni dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy
- bogaty w wapń

Zalety AkuKefir:
- pochodzenie naturalne
- świeżość
- łatwość przygotowania

Dodatkowe informacje
Składniki AkuKefir (1 saszetka)*: fruktoza, liofilizowane kultury kefiru - Lactococcus Lactis susp. Lactis 10⁹CFU**, Lactococcus Lactis susp. Lactis biovar diacetylactis 10⁹ CFU**, Leuconostoc 10⁷ CFU**, Lactobacillus Brevis 10⁷ CFU**, Saccharomyces cerevisiae 10⁴ - 10⁶ CFU**. ** CFU - jednostka tworząca kolonie
Opakowanie 7 saszetek po 10g
Dodatkowe informacje Produkt zawiera mleko.
Video

INSTRUKCJA