Stan zapalny – czym jest i jaką rolę odgrywa dieta

Stan zapalny – czym jest i jaką rolę odgrywa dieta

Zgodnie z kliniczną definicją stan zapalny to obrona organizmu przed szkodliwymi czynnikami. Samo w sobie zapalenie nie jest za bardzo skomplikowane. Po prostu organizm broni się przed szkodliwymi intruzami, do których zaliczyć można: bakterie, wirusy, grzyby czy też toksyny. Zainfekowany obszar przyciąga do siebie komórki immunologiczne, czyli leukocyty. To one wydzielają różne substancje immunologiczne, żeby pozbyć się przyczyny zapalenia. Z jednej strony usuwają przyczynę, ale jednocześnie uzupełniają niedobory w komórkach organizmu.
 
Układ odpornościowy nie działa poprawnie  =   CHORUJEMY
 
Co jednak w sytuacji, gdy ilość białych krwinek gwałtownie się zmniejsza? Nie mam na myśli tutaj terapii lekami immunosupresyjnymi czy też chorób szpiku. Wyłącznie sytuację, w której zbyt mała ilość białych krwinek wskazuje na niedobór odporności. W takiej sytuacji nasz organizm jest bezbronny wobec infekcji i także poważniejszych chorób. Gdy układ odpornościowy nie działa prawidłowo, zaczynamy chorować.
 
Jak podnieść ilość białych krwinek?

Mamy wpływ na podniesienie odporności swojego organizmu. Należy podjąć odpowiednie działania w tym kierunku. Po pierwsze należy zapewnićsobie oczyszczenie organizmu na poziomie komórkowym. Jest to niezwykle ważne, ponieważ: odpowiednio oczyszczona i odżywionakomórka organizmu zdecydowanie lepiej radzi sobie z jakimikolwiek problemami!

Stąd bardzo polecam produkt Alveo firmy Akuna. Jest to naturalny tonik ziołowy, składający się aż z 26 ekstraktów roślinnych.

Po drugie, należy zapewnić sobie odpowiedni stan mikroflory jelitowej – przez dobroczynne bakterie, które każdego dnia powinny być dostarczane do naszych jelit. Ważna jest ilość szczepów bakterii, ale jeszcze ważniejsza liczba tych bakterii. Probiotyki AkuPRO mają 20 miliardów bakterii, w 13 różnych szczepach (w tym 4 istotne szczepu z rodzaju Bifidobacterium).

Dwa pierwsze produkty to niezbędne minimum, w przypadku podniesienia odporności. Oprócz tego w codziennej diecie powinny znaleźć się produkty, zawierające między innymi: witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę D, selen, cynk czy kwasy tłuszczowe Omega-3.
 
W dzisiejszych czasach, z wysoką jakością oraz odpowiednio wysoką zawartością witamin i minerałów w owocach i warzywach jest po prostu problem. Stąd, często kierują Państwo do mnie pytanie: „przecież jem dużo warzyw i owoców, a choruję?”. Pomijam kwestię, co dla kogo znaczy „dużo”. Jednak oprócz jedzenia warzyw i owoców, żeby działały na nasz organizm dobroczynnie, muszą być spełnione dwa podstawowe warunki:

  1. musimy wchłaniać i przyswajać, składniki odżywcze w nich zawarte m.in. minerały i witaminy (stąd tak ważne jest oczyszczanie organizmu, o czym była mowa wcześniej),
  2. musi być w nich, co wchłaniać(pytanie, czy te składniki się tam znajdują, a jeśli tak, to w jakich ilościach?)

Oczywiście, należy spożywać owoce i warzywa. Jednak nawet stosując bogatą i zróżnicowaną dietę nie zawsze mamy pewność, że jest ona prawidłowo zbilansowana i dostarcza nam ważnych składników odżywczych. Stąd brakujące dawki witamin i minerałów, należy po prostu uzupełniać przez suplementację.

Produktem, który jest dedykowany w celu podniesienia odporności i do tego stworzony jest produkt Aku4complex. Uważam, że jego skład jest genialny. Duża dawka witaminy C, selen, cynk, a to wszystko w połączeniu z sokiem z żurawiny i granatu.
 
Przewlekły stan zapalny
 
Często występowanie stanu zapalnego kojarzone jest wyłącznie z objawem m.in. gorączki obrzękiem wybranej części ciała lub narządu. To jeden z rodzaju stanu zapalnego tzw. stan ostry, trwający najczęściej kilka dni.

Jednak ostry stan zapalny może występować również w formie przewlekłej – niezwykle szkodliwej i bardzo niebezpiecznej. Dochodzi do niego, gdy czynnik „zapalający” nie może zostać usunięty z ustroju, wtedy ostry stan zapalny przechodzi w przewlekły, co jest zjawiskiem patologicznym. Proces ten może ciągnąć się miesiącami, a nawet latami, prowadząc do stymulacji układu odpornościowego, produkcji cytokin prozapalnych (ich przewaga doprowadza do ogólnoustrojowej reakcji zapalnej),a w konsekwencji do niszczenia tkanek w miejscu występowania stanu zapalnego. Ponadto, cytokiny prozapalne mogą zostać rozprzestrzenione poprzez układ krwionośny po całym ustroju, co jest niezwykle niebezpieczne. 

Przewlekły stan zapalny nie daje tak łatwo dostrzegalnych symptomów, są one raczej mało uchwytne i zauważalne. Często wręcz bardzo niespecyficzne i mało charakterystyczne .
 
Objawy przewlekłego stanu zapalnego

  • Problemy ze snem
  • Zmęczenie – często nieuzasadnione
  • Ból głowy
  • Wypadanie włosów
  • Siwienie – często przedwczesne
  • Łupież
  • Wypryski
  • Zaczerwienienie skóry i wysypka – często nieuzasadniona
  • Suche lub szczypiące oczy
  • Łamliwe paznokcie
  • Zmniejszone libido
  • Nieregularne miesiączki
  • Przewlekłe zaparcia lub biegunka – często nieuzasadnione
  • Stany depresyjne
  • Zadyszka  - często nieuzasadniona
  • Nadmierna potliwość stóp i dłoni
  • Odwapnienie kości

Do przewlekłego stanu zapalnego dochodzi w sytuacji, gdy system immunologiczny jest przemęczony. O ile, społeczeństwo potrafi poradzić sobie z czynnikami infekcyjnymi, to nieustannie rośnie ilość przypadków z nadwrażliwością, nieswoistym zapaleniem jelit czy z chorobami autoimmunologicznymi, czyli chorobami u podstaw, których dominuje przewlekły stan zapalny o nieznanym pochodzeniu. Do tej pory nie ustalono jednej przyczyny tego zjawiska, ale badania naukowe wskazują na udział wielu czynników.

Należą do nich, między innymi wolne rodniki, przed którymi organizm nie potrafi się bronić. To skutkuje wycieńczeniem układu odpornościowego, a stan zapalny przyjmuje postać przewlekłą.

W walce z wolnymi rodnikami mogą nas skutecznie obronić antyoksydanty. Wspomniany wcześniej Aku4complex pomaga walczyć z rakotwórczymi wolnymi rodnikami, dzięki zawartości bardzo silnych antyutleniaczy (kwas  askorbinowy, selen, cynk, żurawina i owoc granatu). Ponadto, stosowanie produktu stanowi skuteczną profilaktykę chorób nowotworowych.

Katarzyna Gryga
Dietetyk, promotor zdrowego i ekologicznego stylu życia. Prowadzi infolinię Akuna.

Powiązane posty:

  • Ksenobiotyki
    Ksenobiotyki

    Wysokorozwinięta cywilizacja w której żyjemy niesie ze sobą wiele korzyści, ale także dostarcza...

    2018-11-27
  • Kiszonki – jesienny zastrzyk zdrowia
    Kiszonki – jesienny zastrzyk zdrowia

    Warzywa w procesie kiszenia nie tracą witamin i minerałów. Dlatego jesienią i zimą są szczególnie...

    2018-11-13
  • Selen i cynk – para doskonała
    Selen i cynk – para doskonała

    Działanie selenu i cynku uzupełnia się i jest od siebie zależne. Zarówno niedobór selenu lub...

    2018-11-03
  • Dieta na jesień
    Dieta na jesień

    Zarówno latem, ale także jesienią warto szukać w sklepach i na straganach sezonowych warzyw,...

    2018-10-24
  • Zapobiegać, zapobiegać, zapobiegać
    Zapobiegać, zapobiegać, zapobiegać

    O medycynie holistycznej, sposobach leczenia i powrotu do zdrowia opowiada dr nauk med. Jacek...

    2018-10-17