Użytkowniku, zapoznaj się z nasza Polityką Prywatności, zgodnie z RODO dowiesz się z niej jakie dane przetwarzamy, kto jest Administratorem Danych i jakie masz prawa. 

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

zamknij

Homocysteina – ważny wskaźnik Twojego zdrowia

Homocysteina – ważny wskaźnik Twojego zdrowia

Homocysteina jest aminokwasem egzogennym, który powstaje w wyniku przemian metioniny. Podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jest bardzo niebezpieczne dla organizmu człowieka. Prowadzi m.in. do takich zaburzeń jak: udar mózgu, padaczka, choroby neurologiczne, miażdżyca i choroby zakrzepowo-zatorowe, zaburzenia tarczycy, aż po choroby nowotworowe.

Jest to jeden z ważnych wskaźników oceny zdrowia, którego profilaktycznie badać powinno się raz w roku.

Homocysteina powstaje w organizmie w procesie metylacji innego aminokwasu - metioniny (przeniesienia grupy metylowej z metioniny). Cykl metioninowy sprzęgnięty jest z ściśle cyklem kwasu foliowego (wit. B9), wytwarzającym inne źródło grup metylowych - tetrahydrofolian metylu, będący aktywną formą kwasu foliowego. Oba cykle uczestniczą w przemianach wspomnianych aminokwasów homocysteiny i metioniny, a także seryny, glicyny oraz histydyny.

Metioniny najwięcej można znaleźć w białkach zwierzęcych, czyli w mięsie, owocach morza, białku jaj. Także duże jej ilości występują w ziarnie słonecznika, fasoli, grochu i dyni. Stąd wzrost spożycia białek powoduje wzrost metioniny. Oczywiście homocysteiny też jest więcej.

Jednak problemu nie stanowią wyżej wymienione składniki żywności. Aby nie doprowadzić do podwyższenia stężenia homocysteiny należy zadbać o prawidłowy poziom witamin: B2, B6, B12, kwasu foliowego, magnezu oraz cynku.

Jakie powinno być właściwe stężenie homocysteiny we krwi?

Oczywiście jak w każdych zakresach, co do normy zdania sią podzielone. Według badań na dużych próbach populacji można wywnioskować, że wartość homocysteiny powyżej 9mmol/l może powodować powstawanie złogów miażdżycowych. Dlatego zaleca się, aby poziom homocysteiny był w granicach od 6 do 8 mmol/l.

Czynniki wpływające na podwyższony stężenie homocysteiny we krwi:

  • brak witamin z grupy B
  • brak mikroelementów
  • za słabo zakwaszony żołądek
  • zbyt dużo białka w diecie
  • zła praca nerek (spadek funkcji nerek powoduje podwyższone stężenia homocysteiny i cysteiny)
  • problemy z tarczycą
  • łuszczyca
  • niektóre leki usuwające witaminy z grupy B
  • palenie papierosów
  • nadmierne spożywanie alkoholu
  • otyłość
  • stres
  • zbyt mała aktywność fizyczna
  • zaburzona metylacja

Badanie stężenia homocysteiny powinno stać się praktyką osób, które świadomie dbają o zdrowie swoje i najbliższych.

W przypadku utrzymania odpowiedniego stężenia homocysteiny we krwi warto pamiętać szczególnie o trzech witaminach B6, B12 oraz o kwasie foliowym.

Katarzyna Gryga
Dietetyk, promotor zdrowego i ekologicznego stylu życia. Prowadzi infolinię Akuna