Zapewne każdy, zarówno ten uprawiający sport zawodowo, jak i rekreacyjnie ma świadomość, że im większa aktywność, tym większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Dlatego istotne jest, żeby osoby aktywne tyle samo uwagi poświęcały odżywianiu, co sportowi. Równowaga pomiędzy sportem, a zdrowym odżywianiem ma służyć przede wszystkich zachowaniu zdrowia, a nie tylko dobrej sylwetki. Dlatego każdy człowiek, bez względu na wiek i okoliczności, powinien dbać o swoją dietę.
Osoby aktywne fizycznie narażone są na wzmożoną utratę energii, intensywną pracę mięśni i nasilenie procesów przemiany materii. Dlatego ich potrzeby odżywcze będą większe niż osób prowadzących siedzący tryb życia.
Chcąc zwiększyć efekty osób aktywnych, nie możemy zapominać o ich prawidłowej diecie. W tym celu należy wspierać ich działania odpowiednimi suplementami diety. Dlatego powstał AkuSport, który zawiera niezbędne egzogenne aminokwasy białkowe – L-leucynę, L-walinę i L-izoleucynę oraz aminokwas białkowy – L-glutaminę, a także L-cytrulinę – aminokwas będący pochodną L-ornityny. Wzbogacony jest acerolą, żeń-szeniem właściwym oraz D-rybozą. Dzięki optymalizacji dawek poszczególnych składników AkuSport jest odpowiedni dla osób aktywnych fizycznie, zarówno zawodowo, jak i rekreacyjnie.
L-glutamina
To jeden z 20 podstawowych aminokwasów kodowanych przez geny, czyli takich, które organizm produkuje sam. L-glutamina stanowi ponad 60% wszystkich aminokwasów budujących mięśnie człowieka. Jednym z największych jego rezerwuarów są mięśnie szkieletowe.
W niekorzystnych warunkach dla organizmu (stres, choroba, wysiłek fizyczny) gwałtownie wzrasta zapotrzebowanie na L-glutaminę, co zmniejsza jej zapas. Organizm produkuje pewne ilości tego aminokwasu, lecz w warunkach dużego deficytu zaczyna pozyskiwać L-glutaminę m.in. z mięśni szkieletowych w wyniku reakcji katabolicznych.
L-glutamina ma bardzo wiele zastosowań, jednak osoby uprawiające sport najbardziej cenią ją za zdolność do stymulacji syntezy nowych białek mięśniowych i zwiększenia puli azotowej, która odpowiada za zatrzymywanie w organizmie możliwie największej ilości aminokwasów oraz wsparcie procesu powodującego zwiększenie stężenia hormonu wzrostu we krwi i hamowanie wydzielania kortyzolu, który ma silne działanie kataboliczne.
Poza korzystnym wpływem na przyrost masy mięśniowej L-glutamina ma wiele innych zalet:
- poprawia efektywność podczas ćwiczeń wydolnościowych,
- wspomaga wzrost i spowalnia zanik mięśni,
- wspiera terapie antyrakowe,
- poprawia przemianę materii i oczyszczanie organizmu,
- jako istotny neuroprzekaźnik wspiera koncentrację i poprawia pamięć.
L-leucyna, L-izoleucyna i L-walina, czyli aminokwasy rozgałęzione
Nie są wytwarzane przez ludzki organizm, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz. To podstawa suplementacji dla aktywnych sportowo. Zarówno tych, którzy uprawiają sport siłowy, sylwetkowy, jak i wytrzymałościowy. Grupa tych aminokwasów dba o odpowiedni przyrost tkanki mięśniowej, chroni mięśnie przed rozpadem i wspiera procesy energetyczne. Aminokwasy te mają szczególne znaczenie, ponieważ mięśnie szkieletowe wykorzystują je bezpośrednio jako źródło energii
i wspomagają nimi syntezę białek.
Kiedy warto stosować grupę tych aminokwasów?
W przypadku:
- przyśpieszenia naprawy i wzrostu mięśni,
- przewlekłego zmęczenia i osłabienia mięśni,
- chęci szybszego odzyskania sił po wysiłku,
- zwyrodnienia układu nerwowo-mięśniowego (np. stwardnienia zanikowego bocznego, stwardnienia rozsianego),
- uszkodzenia wątroby spowodowane alkoholem (np. marskości wątroby).
D-ryboza
To cukier prosty, wytwarzany przez organizm, którego głównym zadaniem jest dostarczanie energii do komórek.
Dzięki zdolności do produkcji energii, ryboza działa pomocniczo w leczeniu chorób serca.
Dr Jacob Teitelbaum w swojej książce „Odzyskaj energię” podaje:„W jednym z naszych badań, pacjent miał zaburzony rytm serca, nazywany migotaniem przedsionków. Nie byliśmy zaskoczeni, gdy migotanie przedsionków ustało po zastosowaniu leczenia rybozą, a mężczyzna mógł przestać przyjmować leki na serce.”
L-Cytrulina – owoc Citrullus lanatus var. Lanatus
Aminokwas produkowany przez organizm, w dużej ilości występujący w arbuzach, które dzięki dużej zawartości wody działają moczopędnie i detoksykująco. Zarówno sok, jak i miąższ arbuza doskonale nawadniają, jednocześnie dostarczając niezbędnych elektrolitów
i węglowodanów. Mimo, że nie odnotowano wpływu L-cytruliny na budowanie masy mięśniowej, substancja ta, jest doceniana przede wszystkim przez sportowców. Wykorzystywana jest do zwiększenia wydajności cyklu mocznikowego, w którym neutralizowany jest amoniak. Udowodniono również antykataboliczne działanie L-cytruliny, co oznacza zwiększoną ochronę tkanki mięśniowej przed jej niszczeniem i zmniejszenie intensywności zakwasów.
W dalszym procesie L-cytrulina przekształcana jest w L-argininę - aminokwas wspierający proces przepływu krwi i rozszerzania naczyń krwionośnych. L-cytrulina stanowi więc wsparcie dla osób cierpiących z powodu chorób serca lub zatkanych tętnic.
Acerola – owoc Malpighia glabra
Znana głównie z ogromnej zawartości witaminy C, której zalety bardzo dobrze znamy. Jednak poza nią, w aceroli znajdziemy bioflawonoidy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, witaminy z grupy B (B1, B2 i B3), witaminę A, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, pirydoksynę oraz składniki odżywcze, takie jak: białko, tłuszcz, węglowodany.
Skupmy się jednak na szkodliwym działaniu wolnych rodników. Poza podstawowymi przyczynami ich powstawania, do których należy m. in. palenie papierosów, stres, mówi się również o wyczerpującym treningu, który choć kojarzy się tylko z tym, co najlepsze, generuje również skutki uboczne. Jakie? Podczas intensywnego wysiłku fizycznego istotnie zwiększa się przemiana materii. Przemiana materii, to szybkie przetwarzanie tlenu
i glukozy w energię, a efektem ubocznym tego procesu jest nasilona produkcja szkodliwych dla organizmu wolnych rodników.
Żeń-szeń właściwy – korzeń Panax ginseng
Dzięki ponad 200 substancjom aktywnym, żeń-szeń posiada bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Jednak zajmijmy się tutaj jego zastosowaniem u osób uprawiających sport. Najistotniejszą substancją aktywną żeń-szenia właściwego wydają się być tzw. ginsenozydy. Ich działanie polega na zwiększeniu zdolności hemoglobiny do przyłączania tlenu, a tym samym lepszego zaopatrywania narządów w tlen. W konsekwencji wzrasta ilość energii i zdolność organizmu do wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego.
Z badań wynika, że ekstrakt z korzenia żeń-szenia ułatwia zużycie tlenu w komórkach organizmu, dzięki czemu obniża się we krwi poziom kwasu mlekowego. Kwas mlekowy odpowiada za pojawienie się bólów mięśniowych. Występuje on we krwi podczas intensywnego wysiłku, gdy dostępna ilość tlenu jest za mała w stosunku do potrzeb komórek. U sportowców, którzy przyjmowali regularnie żeń-szeń, kwas mlekowy osiągał dwukrotnie niższy poziom.