Zarówno latem, ale także jesienią warto szukać w sklepach i na straganach sezonowych warzyw, owoców i grzybów. Znajdują się w nich naturalne witaminy, minerały oraz błonnik. Warto sięgać po produkty lokalne, które są w zasięgu naszego miejsca zamieszkania, regionu, obszaru geograficznego. W klimacie, w którym funkcjonujemy właśnie teraz – jesienią w naturalny sposób dojrzewa mnóstwo warzyw i owoców. Dlatego skorzystanie z tych sezonowych, środkowoeuropejskich produktów powinno być zdrową przyjemnością.
Okres wczesnej jesieni nazywany jest najsmaczniejszym okresem roku. Świeże owoce i warzywa, które mają największe właściwości odżywcze i smakują „letnim słońcem”. Dojrzewają w naturalnych warunkach, dlatego nie są narażone na ubytek witamin i minerałów, związanych z długim przechowywaniem, przetwarzaniem czy transportem.
PAMIĘTAJ O KORZYŚCIACH
Zdrowe odżywianie wiąże się m.in. z dużą ilością świeżych, naturalnie dojrzałych produktów, które dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Wszystko po to, aby zadbać i wzmocnić naszą odporność. Uwzględnianie w swoim jadłospisie takich produktów, które mają niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika w naturalny sposób sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki. Bogata gama mikroelementów pozwala na poprawę kondycji skóry, włosów czy paznokci, które często po letnim sezonie, nie są w dobrym stanie. Odpowiednio skomponowane jesienne menu, pozwala zapobiec sezonowej depresji, czy złagodzeniu jej objawów.
Warto pamiętać, aby w takiej sytuacji połączyć produkty zawierające witaminy, zwłaszcza z grupy B (są one istotne dla osób, których dotyka sezonowy spadek nastroju), minerały tj. fosfor, żelazo, magnez, miedź, lit, mangan, wapń oraz sód, a także potas (obecne są właśnie w warzywach i owocach) z produktami bogatymi w kwasy tłuszczowe omega – 3 (olej lniany, rzepakowy, oliwa, ryby morskie, siemię lniane, orzechy i migdały) oraz węglowodany złożone (produkty z pełnoziarnistych zbóż).
PRODUKTY W JESIENNEJ DIECIE
JABŁKA I GRUSZKI
Zawierają wiele antyoksydantów, opóźniających procesy starzenia się organizmu, a także neutralizujących wolne rodniki. Ważne, aby jeść owoce wraz ze skórką, ponieważ w niej i tuż pod nią występuje wiele dużo flawonoidów, które są konieczne dla zdrowia układu krążenia. W jabłkach i gruszkach znajdziemy witaminę C, a także miedź. Miedź wspomaga wykorzystanie witaminy C przez organizm oraz ułatwia procesy wchłaniania żelaza, także uczestniczy w syntezie kolagenu.
DYNIA
Dynia nazywana jest królową jesieni. W Polsce dostępne są różne jej odmiany: klasyczna, piżmowa, makaronowa, muszkatałowa, lunga di napoli czy hokkaido (nie trzeba obierać ze skórki). Potraw z dyni jest wiele np. zupa, dania z ryżem lub makaronem, a także ciasta czy babeczki dyniowe. Dynia zawiera duże ilości beta-karotenu, witamin B1, B2, C, PP, a także składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Aby wykorzystać wszystkie zalety dyni, warto spożywać ją z niewielką ilością tłuszczu. Dynia sama w sobie jest niskokaloryczna, dlatego dodatek zdrowego oleju w żadnym wypadku nie eliminuje jej z diet dla osób odchudzających się.
GRZYBY
Czasami usłyszeć można, że grzyby oprócz walorów smakowych, nie mają żadnych cennych składników odżywczych. To nieprawda! Grzyby, zarówno leśne i te uprawiane (pieczarki, boczniaki, shitake) zawierają białko (od 15% do 45%, w zależności od gatunku), które jest niezbędne, aby organizm wytwarzał przeciwciała, a układ odpornościowy działał poprawnie. Ponadto, są bogate w witaminy B (B1, B2, B3, B5), C i PP, a także zawierają potas i magnez. Mają także chitynę, czyli błonnik. Natomiast w grzybach hodowlanych znaleźć można duże ilości betaglukanu i selenu, czyli substancji wzmacniających odporność i działających przeciwnowotworowo.
WITAMINY
Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego - są niezbędne dla neuroprzekaźników i tkanki nerwowej. Poprawiają nastrój i sprawność intelektualną, łagodzą napięcia nerwowe i dbają o zdrowie psychiczne.
Witaminy z grupy B pomagają w rozpadzie węglowodanów na glukozę. Ułatwiają rozbicie tłuszczów i białek. Ich niedobory w organizmie powodują brak „paliwa” dla tkanek. Niedobory witamin B przyczyniają się do wielu problemów zdrowotnych. Począwszy od zmniejszonej energii, aż do poważnych problemów neurologicznych.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest ich rola, a także ile osób cierpi na ich niedobory. Witaminę B znaleźć można w wątrobie, jajach, pełnych ziarnach zbóż (płatkach, otrębach), a także zielonych warzywach.
Warto pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na witaminy z grupy B występuje w przypadku spożywania dużych ilości słodyczy, kawy, czarnej herbaty czy alkoholu.
Kolejną witaminą, o której należy pamiętać to witamina C. Należy ona do witamin, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego wzrostu, funkcjonowania i utrzymania zdrowych tkanek. Rozpuszcza się w wodzie, dlatego łatwo jest usuwana z organizmu, a tym samym codziennie nam potrzebna. Wysokie spożycie witaminy C wspomaga odtruwanie organizmu, przywrócenie równowagi flory jelitowej, a także wzmacnia układ odpornościowy. Najlepiej spożywać naturalne produkty, które ją zawierają w większych ilościach tj. czarna porzeczka, papryka czerwona, pomidory.
Oprócz naturalnych sposobów uzupełniania niedoborów witamin. Można sięgnąć po sprawdzone suplementy.
Dobrą jakościowo witaminą C w płynie jest produkt AkuC forte. W 7,5 ml znajduje się aż 1000 mg witaminy C. Butelka tej witaminy C wystarczy na 2 miesiące stosowania dla 1 dorosłej osoby.
Kompleks witamin z grupy B, także w płynnej postaci, czyli najlepiej przyswajalnej dla organizmu znaleźć można w produkcie MasterVit. Spożywając produkt w ilości 15 ml dziennie, butelka to miesięczny okres kuracji dla jednej dorosłej osoby.