Użytkowniku, zapoznaj się z nasza Polityką Prywatności, zgodnie z RODO dowiesz się z niej jakie dane przetwarzamy, kto jest Administratorem Danych i jakie masz prawa. 

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

zamknij

Dieta na jesień

Dieta na jesień

Zarówno latem, ale także jesienią warto szukać w sklepach i na straganach sezonowych warzyw, owoców i grzybów. Znajdują się w nich naturalne witaminy, minerały oraz błonnik. Warto sięgać po produkty lokalne, które są w zasięgu naszego miejsca zamieszkania, regionu, obszaru geograficznego. W klimacie, w którym funkcjonujemy właśnie teraz – jesienią w naturalny sposób dojrzewa mnóstwo warzyw i owoców. Dlatego skorzystanie z tych sezonowych, środkowoeuropejskich produktów powinno być zdrową przyjemnością.

Okres wczesnej jesieni nazywany jest najsmaczniejszym okresem roku. Świeże owoce i warzywa, które mają największe właściwości odżywcze i smakują „letnim słońcem”. Dojrzewają w naturalnych warunkach, dlatego nie są narażone na ubytek witamin i minerałów, związanych z długim przechowywaniem, przetwarzaniem czy transportem.

PAMIĘTAJ O KORZYŚCIACH

Zdrowe odżywianie wiąże się m.in. z dużą ilością świeżych, naturalnie dojrzałych produktów, które dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Wszystko po to, aby zadbać i wzmocnić naszą odporność. Uwzględnianie w swoim jadłospisie takich produktów, które mają niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika w naturalny sposób sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki. Bogata gama mikroelementów pozwala na poprawę kondycji skóry, włosów czy paznokci, które często po letnim sezonie, nie są w dobrym stanie. Odpowiednio skomponowane jesienne menu, pozwala zapobiec sezonowej depresji, czy złagodzeniu jej objawów.

Warto pamiętać, aby w takiej sytuacji połączyć produkty zawierające witaminy, zwłaszcza z grupy B (są one istotne dla osób, których dotyka sezonowy spadek nastroju), minerały tj. fosfor, żelazo, magnez, miedź, lit, mangan, wapń oraz sód, a także potas (obecne są właśnie w warzywach i owocach) z produktami bogatymi w kwasy tłuszczowe omega – 3 (olej lniany, rzepakowy, oliwa, ryby morskie, siemię lniane, orzechy i migdały) oraz węglowodany złożone (produkty z pełnoziarnistych zbóż).

PRODUKTY W JESIENNEJ DIECIE

JABŁKA I GRUSZKI

Zawierają wiele antyoksydantów, opóźniających procesy starzenia się organizmu, a także neutralizujących wolne rodniki. Ważne, aby jeść owoce wraz ze skórką, ponieważ w niej i tuż pod nią występuje wiele dużo flawonoidów, które są konieczne dla zdrowia układu krążenia. W jabłkach i gruszkach znajdziemy witaminę C, a także miedź. Miedź wspomaga wykorzystanie witaminy C przez organizm oraz ułatwia procesy wchłaniania żelaza, także uczestniczy w syntezie kolagenu.

DYNIA

Dynia nazywana jest królową jesieni. W Polsce dostępne są różne jej odmiany: klasyczna, piżmowa, makaronowa, muszkatałowa, lunga di napoli czy hokkaido (nie trzeba obierać ze skórki). Potraw z dyni jest wiele np. zupa, dania z ryżem lub makaronem, a także ciasta czy babeczki dyniowe. Dynia zawiera duże ilości beta-karotenu, witamin B1, B2, C, PP, a także składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Aby wykorzystać wszystkie zalety dyni, warto spożywać ją z niewielką ilością tłuszczu. Dynia sama w sobie jest niskokaloryczna, dlatego dodatek zdrowego oleju w żadnym wypadku nie eliminuje jej z diet dla osób odchudzających się.

GRZYBY

Czasami usłyszeć można, że grzyby oprócz walorów smakowych, nie mają żadnych cennych składników odżywczych. To nieprawda! Grzyby, zarówno leśne i te uprawiane (pieczarki, boczniaki, shitake) zawierają białko (od 15% do 45%, w zależności od gatunku), które jest niezbędne, aby organizm wytwarzał przeciwciała, a układ odpornościowy działał poprawnie. Ponadto, są bogate w witaminy B (B1, B2, B3, B5), C i PP, a także zawierają potas i magnez. Mają także chitynę, czyli błonnik. Natomiast w grzybach hodowlanych znaleźć można duże ilości betaglukanu i selenu, czyli substancji wzmacniających odporność i działających przeciwnowotworowo.

WITAMINY

Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego -  są niezbędne dla neuroprzekaźników i tkanki nerwowej. Poprawiają nastrój i sprawność intelektualną, łagodzą napięcia nerwowe i dbają o zdrowie psychiczne.
Witaminy z grupy B pomagają w rozpadzie węglowodanów na glukozę. Ułatwiają rozbicie tłuszczów i białek. Ich niedobory w organizmie powodują brak „paliwa” dla tkanek. Niedobory witamin B przyczyniają się do wielu problemów zdrowotnych. Począwszy od zmniejszonej energii, aż do poważnych problemów neurologicznych.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest ich rola, a także ile osób cierpi na ich niedobory. Witaminę B znaleźć można w wątrobie, jajach, pełnych ziarnach zbóż (płatkach, otrębach), a także zielonych warzywach.
Warto pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na witaminy z grupy B występuje w przypadku spożywania dużych ilości słodyczy, kawy, czarnej herbaty czy alkoholu.

Kolejną witaminą, o której należy pamiętać to witamina C. Należy ona do witamin, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego wzrostu, funkcjonowania i utrzymania zdrowych tkanek.  Rozpuszcza się w wodzie, dlatego łatwo jest usuwana z organizmu, a tym samym codziennie nam potrzebna. Wysokie spożycie witaminy C wspomaga odtruwanie organizmu, przywrócenie równowagi flory jelitowej, a także wzmacnia układ odpornościowy. Najlepiej spożywać naturalne produkty, które ją zawierają w większych ilościach tj. czarna porzeczka, papryka czerwona, pomidory. 

Oprócz naturalnych sposobów uzupełniania niedoborów witamin. Można sięgnąć po sprawdzone suplementy.
Dobrą jakościowo witaminą C w płynie jest produkt AkuC forte. W 7,5 ml znajduje się aż 1000 mg witaminy C. Butelka tej witaminy C wystarczy na 2 miesiące stosowania dla 1 dorosłej osoby.
Kompleks witamin z grupy B, także w płynnej postaci, czyli najlepiej przyswajalnej dla organizmu znaleźć można w produkcie MasterVit. Spożywając produkt w ilości 15 ml dziennie, butelka to miesięczny okres kuracji dla jednej dorosłej osoby. 

Katarzyna Gryga
Dietetyk, promotor zdrowego i ekologicznego stylu życia. Prowadzi infolinię Akuna.

Powiązane posty: