Budowanie odporności dzieci w okresie jesienno-zimowym

Budowanie odporności dzieci w okresie jesienno-zimowym

Czynniki od których zależy zachorowalność dzieci w okresie niemowlęcym, przedszkolnym i mogą być endogenne, czyli wrodzone i egzogenne – czynniki środowiska otaczającego. Do czynników endogennych zalicza się m.in. ogólny stan zdrowia dziecka, stan odżywienia, choroby przewlekłe, stosowane leki, stopień rozwoju układu odpornościowego, czy nosicielstwo niektórych bakterii. Istotną grupą są czynniki egzogenne do których należą m.in. warunki atmosferyczne, społeczno-ekonomiczne, sposób żywienia, aktywność ruchowa czy szczepienia ochronne. Wśród wielu badań naukowych dominują te, które potwierdzają wpływ sposobu żywienia na odporność. Dlatego należy zaznaczyć, że prawidłowo zbilansowana dieta wpływa korzystnie na zdolności obronne organizmu.

Witaminy i minerały 

W przypadku budowania odporności u dzieci niezwykle istotne są witaminy i minerały. Są one niezbędne także do wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Niedobór tychże substancji u dzieci przyczynia się do ogólnego spadku odporności, a także osłabienia pamięci i trudności z koncentracją. Jednakże brak odporności powoduje permanentne problemy, np. infekcje górnych dróg oddechowych, czyli anginy, grypy i ogólnie przeziębienia. Dla dzieci dedykowany jest produkt Pinky. To p zestaw witamin, minerałów i związków roślinnych w proporcjach odpowiednich dla aktywnie rozwijającego się organizmu dziecka. Pinky zapewnia dostarczenie młodemu organizmowi wiele potrzebnych substancji odżywczych, takich jak: witaminy, minerały i substancje bioaktywne jednocześnie.

Składniki zawarte w Pinky mogą wpływać na odporność organizmu. Wysoka zawartość flawonoidów i innych fitochemikaliów może korzystnie wpływać na wszystkie funkcje młodego organizmu o wiele bardziej czułego na obciążenia niż w przypadku dorosłego człowieka.

Wapń i magnez

Pinky zawiera wapń i magnez w formie bardzo dobrze wchłanianej przez organizm. Laktoglukonian wapnia (CLG – calcium lactate gluconate) jest mieszanką mleczanu wapnia i glukonianu wapnia. W farmaceutykach wykorzystywany jako doskonale wchłaniające się bioźródło wapnia. Z przeprowadzonych badań wynika, że laktoglukonian wapnia najskuteczniej poprawia gęstość kości niż inne postaci soli wapnia. Ma wysoką rozpuszczalność i neutralny smak, co stanowi jego dodatkowe zalety i dlatego też używany jest w najlepszych suplementach.

Skuteczność, forma i smak produktu

Płynna postać produktu oraz obecność ekstraktów roślinnych (bioflawonoidów) wspiera wchłanianie się składników przez organizm dziecka i oczywiście łatwiej jest go przyjmować. Dodatkowo szklane opakowanie wyklucza przedostawanie się związków z opakowania do produktu. Sok winogronowy, jabłkowy, cytrynowy, bananowy i truskawkowy wraz z syropem klonowym i sokiem z marchwi sprawia, że Pinky ma przyjemny smak i wspiera działanie. To wszystko sprawia, że polecam go najmłodszych.

Alveo 

Drugim produktem o którym warto pamiętać jest Alveo. W przypadku uodpornienia organizmu ważna jest detoksykacja. Zioła zawarte w tym produkcie wspierają oczyszczanie organizmu na poziomie komórkowym i mogą usprawniać jego podstawowe funkcje. Alveo o smaku winogronowym jest bardzo smaczne, a przy tym jeszcze chętniej spożywane. 

Okres jesienno- zimowy to czas, w którym istotne jest aby stosować profilaktyczne działania na organizm. To stymuluje i wzmacnia układ odpornościowy. Dlatego codziennie należy dbać o przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia i prawidłowo zbilansowaną dietę. W uzupełnieniu codziennej diety wspomagają wspomniane powyżej suplementy. 

Katarzyna Gryga
Dietetyk, promotor zdrowego i ekologicznego stylu życia. Prowadzi infolinię Akuna

Powiązane posty: