Wpływ odżywiania na odporność organizmu

Wpływ odżywiania na odporność organizmu

Jesteś tym, co jesz” – głosi popularne hasło. Ale czy na pewno tak jest? Może lepszym sformułowaniem byłoby „Jesteś tym, co wchłaniasz?

Styl życia, niezdrowa dieta, stres, używki, nadużywanie leków przeciwbólowych czy odejście od naturalnego żywienia są to czynniki, które w bardzo znaczący sposób wpływają na obniżenie naturalnej odporności organizmu. Spowodowane jest to między innymi tym, że powyższe czynniki zubożają florę bakteryjną. Natomiast obniżenie funkcjonalnej różnorodności mikrobiomu jest ściśle powiązane z nieprawidłową aktywacją układu odpornościowego i metabolicznego. To w efekcie przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. 

Nasi przyjaciele – miliard dobrych bakterii 

Bakterie zasiedlające nasz przewód pokarmowy wpływają na mechanizmy regulujące funkcjonowanie układów i narządów człowieka. Szacuje się, że w ludzkim jelicie życie około 1,5 kg bakterii, w tym ok. tysiąc gatunków tych, które regulujące procesy trawiennie, jak i patogennych. Kondycja „dobrych bakterii” w jelitach w znacznej mierze zależy od nas samych.
Dlatego dieta oparta na żywności, która wspiera ich wzrost jest podstawą wspomagania układu odpornościowego, chroniącego nas przed infekcjami m.in. bakteryjnymi, wirusowymi czy drożdżakowymi. Istotne jest, aby o florę jelitową zadbać już na etapie niemowlęctwa. Według mikrobiotycznej hipotezy rozwoju przewlekłych chorób (alergie, otyłość, zespół metaboliczny wieku dziecięcego, choroby sercowo-naczyniowe, astma, celiakia, nowotwory, itd.) to właśnie w okresie noworodkowo- niemowlęcym mikrobiom programuje organizm dziecka i stan jego zdrowia w późniejszych latach życia.

Dieta dbająca o układ odpornościowy 

W celu zadbania o swój układ odpornościowy warto w swoim jadłospisie uwzględnić następujące produkty:

  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega- 6, m.in. kwas linolowy (LA) i kwas γ-linolenowy (GLA), kwas α-linolenowy (ALA), kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Posiadają silne właściwości przeciwzapalne.
    Kwasy LA, GLA i ALA zaliczane są do egzogennych kwasów tłuszczowych, tzn. nie są syntetyzowane przez organizm, lecz dla jego funkcjonowania niezbędne. Dzięki kwasowi α -linolenowemu możliwa jest synteza kwasów EPA i DHA, cennych dla organizmu substancji.
    Duże ilości kwasu linolowego znaleźć można w nierafinowanym oleju z krokosza barwierskiego (> 80%) oraz w oleju słonecznikowym (>70%). Kwas α -linolenowy znajduje się przede wszystkim w oleju lnianym (aż 60%), konopnym czy rydzowym. Kwasy EPA i DHA należą do rodziny omega-3 i znajdują się w tłustych rybach i algach morskich.
  • Witamina A oraz prowitamina A - to silny antyoksydant, który chroni błony komórkowe przed toksycznymi wolnymi rodnikami. Spełnia także rolę w dojrzewaniu i podziałach komórek układu immunologicznego. Witaminę A znaleźć ją możemy w jajach, maśle czy w podrobach, natomiast prowitaminę A w postaci karotenoidów znaleźć można w marchwi, szpinaku, natce pietruszki, botwince, czerwonej papryce, czy morelach.
  • Witamina E – zwana „witaminą młodości”, posiada silne właściwości antyutleniające i neutralizujące wolne rodniki, a także chroni kwas tłuszczowe błon śluzowych przez degeneracją. Źródłem witaminy E mogą być oleje roślinne np. słonecznikowy, z orzechów włoskich, a także oliwa z oliwek.
  • Witamina D3 – ma niezliczone bogactwo właściwości i wpływa praktycznie na wszystkie komórki w organizmie. Jest ważna zarówno dla serca, mózgu, układu odpornościowego i innych narządów. W pożywieniu znajdziemy jej ok. 15%, reszta pochodzi z promieniowania słonecznego UVB.
  • Selen i Cynk – dwa istotne minerały, które odgrywają ogromne znaczenie w wspieraniu odporności organizmu. Ich niedobory prowadzą do osłabienia odpowiedzi immunologicznej na infekcję, dlatego ważne aby te pierwiastki znalazły się w codziennej diecie.
  • Probiotyki i prebiotyki
    Dobre kultury żywych bakterii (probiotyki) i ich pożywki (prebiotyki) mogą „ożywić” ospałe i leniwe jelita, tym samym dbać o ich dobre samopoczucie. Bakterie probiotyczne dzięki swoim genom, umożliwiają wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, tj. kwas masłowy. One zaś, pomagają „natłuszczać” kosmki jelitowe i tym sposobem utrzymywać je w dobrej formie. Tak przygotowane kosmki jelitowe mają lepsze możliwości wchłaniania z pożywienia substancji odżywczych, minerałów i witamin. Z drugiej strony im mocniejsze kosmki, tym mniej przepuszczonych szkodliwych substancji. Dobre bakterie chronią jelita przed bakteriami chorobotwórczymi.
  • RUCH
    Ruch nie jest wprawdzie do spożycia, ale nie jest obojętny dla organizmu i zwiększania jego odporności. Regularny ruch, zwłaszcza na powietrzu, pobudza układ odpornościowy do produkcji białych ciałek krwi, czy wspomaga proces termoregulacji, który jest podstawą hartowania. Może to być spacer, szybki marsz czy inna ulubiona aktywność fizyczna.
    Brak ruchu wpływa także negatywnie na pracę jelit.

Warto zapamiętać, że ok. 80% odporności pochodzi z jelit. Błona śluzowa jelit produkuje w dużej ilości limfocyty B i T, które wędrują dalej z krwią do wszystkich błon śluzowych w organizmie, pełniąc w nich funkcje ochronne. Jeśli ich wytwarzanie będzie w jakikolwiek sposób zaburzone to efektem będą choroby dróg oddechowych, moczowo- płciowych, czy po prostu większa podatność organizmu na wszelkiego rodzaju infekcje.

Jak podnieść ilość białych krwinek?

Mamy wpływ na podniesienie odporności swojego organizmu. Należy podjąć odpowiednie działania w tym kierunku.
     Po pierwsze należy zapewnić sobie oczyszczenie organizmu na poziomie komórkowym. Jest to niezwykle ważne, ponieważ: odpowiednio oczyszczona i odżywiona komórka organizmu zdecydowanie lepiej radzi sobie z jakimikolwiek problemami!
Stąd bardzo polecam produkt Alveo firmy Akuna. Jest to tonik ziołowy z naturalnymi składnikami, składający się aż z 26 ekstraktów roślinnych, którego jednym z głównych zadań jest wspieranie detoksykacji organizmu z toksyn, czyli oczyszczanie.
     Po drugie, należy zapewnić sobie odpowiedni stan mikroflory jelitowej – przez dobroczynne bakterie, które każdego dnia powinny być dostarczane do naszych jelit. 

Katarzyna Gryga
Dietetyk, promotor zdrowego i ekologicznego stylu życia. Prowadzi infolinię Akuna

Powiązane posty: