Profilaktyka cukrzycy z Alveo, dieta DASH i centymetr w ręce
Cukrzyca powstaje najczęściej wtedy, gdy organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny lub gdy nieprawidłowo ją wykorzystuje. Jest to przewlekła choroba metaboliczna. Jej podstawowym objawem jest podwyższony poziom glukozy we krwi. Najczęściej rozwija się bezobjawowo, a daje o sobie znać dopiero wtedy, kiedy pojawią się poważne powikłania tj. udar mózgu, zawał serca, kłopoty z nerkami lub ze wzrokiem. Agencja Rządu Federalnego Stanów Zjednoczonych wchodząca w skład Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej (ang. Centers for Disease Control and Prevention) wskazuje, że do 2040 roku cukrzyca i jej powikłania będą stanowić główną przyczynę zgonów.
Typy cukrzycy
Najczęściej wyróżnia się 2 główne typy cukrzycy – typ 1 (insulino zależna) oraz typ 2 (insulino niezależna). Także występuje trzeci rodzaj cukrzycy - cukrzyca ciężarnych.
Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, w której ulegają zniszczeniu komórki beta trzustki, odpowiedzialne za produkcję i wydzielanie insuliny (hormonu obniżającego poziom cukru we krwi). Dotyka najczęściej dzieci i młodzież, a czasem dorosłych – zwykle szczupłych.
Cukrzyca typu 2 występuje częściej niż typu 1 – spośród wszystkich zachorowań na cukrzycę na świecie, 90% stanowi cukrzyca typu 2. Wzrasta odsetek dzieci, u których diagnozuje się cukrzycę typu 2. Wcześniej były to przypadki rzadkie, aktualnie ich ilość zwiększyła się znacząco na całym świecie – w niektórych krajach cukrzyca typu 2 stanowi ok. 50% przypadków zdiagnozowanych u dzieci i młodzieży. Cukrzyca typu 2 spowodowana jest nabytym zmniejszeniem wrażliwości komórek organizmu na insulinę. W efekcie organizm wytwarzając coraz większe ilości insuliny, doprowadza do wyczerpania jej zapasów i rozwoju choroby. Przyczyny tej cukrzycy to najczęściej otyłość, brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia, nieprawidłowe odżywianie, stresy, a także czynniki genetyczne.
Obwód talii i BMI
Aż 90% chorych na cukrzycę typu 2 jest otyłych. Jest to jednocześnie najczęstsza przyczyna tej choroby. Dlatego warto zwrócić uwagę na swój obwód w talii. Według badań to właśnie otyłość brzuszna jest najgroźniejszym typem otyłości. Prowadzi ona do licznych chorób przewlekłych i groźnych chorób układu krążenia czy też nowotworów. Sygnałem alarmowym powinien być obwód w talii u mężczyzn wynoszący ponad 94 cm, a u kobiet ponad 80 cm. W przypadku, gdy obwód talii u mężczyzn przekracza 102 cm, a u kobiet 88 cm to pojawiają się zaburzenia metaboliczne i liczne powikłania. Talię należy zmierzyć w połowie odległości między dolnym brzegiem żeber a górnym brzegiem grzebienia kości biodrowej.
Innym sygnałem alarmowym w przypadku otyłości jest podwyższony wskaźnik masy ciała BMI. Kiedy wynosi on 25 km/m² lub więcej ryzyko cukrzycy rośnie. Najczęściej chorują dzieci i młodzież, ale cukrzyca typu 2 dotyka także dorosłych powyżej 45. roku życia. Także u kobiet z przedwczesną menopauzą ryzyko wystąpienia tej choroby jest czterokrotnie wyższe.
Warto pamiętać, że cukrzycy sprzyja nadciśnienie tętnicze i zaburzenia lipidowe.
Dieta DASH
Cukrzycy typy 2 można zapobiegać poprzez odpowiednią dietę i aktywny styl życia.
Jedną z niskokalorycznych diet jest dieta DASH. Została ona opracowana przez amerykańskich specjalistów z Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego. Stosowanie diety DASH ma między innymi za zadanie obniżyć ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Jednak głównym celem jej stosowania jest profilaktyka cukrzycy i otyłości.
Dieta DASH jest bardzo różnorodna. Należy stosować się do kilku zasad, dzięki którym bez wielkich wyrzeczeń nasze codzienne żywienie będzie smaczne i zdrowe.
- Ogranicz spożycie soli do 5g dziennie (1 łyżeczka). Większość soli znajduje się w produktach gotowych. Dlatego należy wybierać artykuły spożywcze jak najmniej przetworzone - unikaj wędlin, dań gotowych, konserw. Czytaj uważnie etykiety - chlorek sodu znajduje się nawet tam, gdzie się go w ogóle nie spodziewasz, np. w sokach warzywnych, płatkach kukurydzianych, twarożkach, jogurtach czy słodyczach.
- Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe.
- Zwiększ ilość spożywanych warzyw. Dostarczaj codziennie organizmowi ok. 4 porcji warzyw np. w postaci sałatek lub surówek.
- Wybieraj niskotłuszczowe produkty mleczne i chude mięso np. indyka.
- Pamiętaj o spożywaniu ryb.
- Włącz do diety nasiona warzyw strączkowych, a przede wszystkim fasolę, groch, soję i soczewicę, a także nasiona innych roślin, np.: pestki dyni czy sezam.
- Zamień tłuszcze zwierzęce na roślinne, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.
- Unikaj słodyczy tj. gotowych ciastek, herbatników, batonów. Zawierają one szkodliwe tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na nasz układ krążenia.
Dozwolone są lody i sorbety, nisko tłuszczowe ciasta, najlepiej domowej roboty, bo wtedy wiemy, że nie użyliśmy tłuszczów trans.
Rola Alveo w profilaktyce cukrzycy
Alveo zawiera składniki, które mogą pomagać unikać ostrych powikłań cukrzycy przebiegających z hiperglikemią. Należy pamiętać, że pacjenci chorujący na cukrzycę z chwilą rozpoczęcia stosowania produktu Alveo nie powinni odstawiać leków, które do tej pory stosują. Osoby zaczynające stosować produkt powinny regularnie mierzyć poziom glukozy we krwi. W okresie jednego do dwóch miesięcy, kiedy w organizmie następuje pewna normalizacja przemian, pacjent może zaobserwować lekkie podwyższenie poziomu glukozy. Ważne, aby pacjent był wcześniej poinformowany, że taka sytuacja może mieć miejsce. Z obserwacji części pacjentów wynika, że po kilku miesiącach stosowania produktu Alveo poziom glukozy w ich organizmie obniżył się. Często też w tej sytuacji u chorego lekarz redukuje dzienne dawki insuliny.
Zioła zawarte w Alvoe mogą wspierać odbudowę i wzmacniać układ odpornościowy, działać antyutleniająco, wzmacniać i uelastycznia naczynia krwionośne, a także pomagać w walce z nadwagą. Mogą również dbać o równowagę hormonalną, a przez proces detoksykacji odbudowywać i regenerować komórki. Dzięki temu można zaobserwować lepsze wyrównanie glikemii, czyli wyrównania poziomu cukru we krwi. Zioła zawarte w Alveo wspierają homeostazę organizmu, czyli równowagę oraz poprawiają procesy trawienia.
Badania nad Alveo w Kanadzie wykazują, że po kilku miesiącach jego suplementacji u chorych na cukrzycę poprawiła się praca nerek oraz zmniejszyła utrata białka z moczem. Podkreślić należy raz jeszcze, że zioła zawarte w Alveo mogą wspierać wzrost odporności, co dla chorych jest niezwykle istotne w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych, na które osoby z cukrzycą są w szczególności narażone.
Zmiana stylu życia, w szczególności odpowiednia dieta, higiena życia, odpoczynek, aktywność fizyczna i regularne stosowanie Alveo mogą zmniejszyć ryzyko tej choroby aż o 60%, a w niektórych przypadkach całkowicie ją wyeliminować.
Katarzyna Gryga
Dietetyk, promotor zdrowego i ekologicznego stylu życia. Prowadzi infolinię Akuna