Użytkowniku, zapoznaj się z nasza Polityką Prywatności, zgodnie z RODO dowiesz się z niej jakie dane przetwarzamy, kto jest Administratorem Danych i jakie masz prawa. 

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

zamknij

Co jeść wiosną, aby czuć się dobrze?

Co jeść wiosną, aby czuć się dobrze?

W marcu jak w garncu głosi znane przysłowie. Zmienne temperatury, na przemian ciepło i zimno, deszczowo i słonecznie, nierzadko mroźne noce i poranki. Jednak przedwiośnie to dłuższy dzień, więcej słońca, słychać śpiew ptaków, czuć cieplejszy wiatr i świadomość, że wkrótce nadejdzie wiosna. Przyroda zaczyna budzić się z zimowego snu, a my weryfikujemy realizację noworocznych postanowień.

Dieta na wiosnę

Okres przedwiośnia i wiosny to czas, w którym naturalnie je się mniej niż zimą. Jest to naturalny sposób detoksykacji organizmu. Dla niektórych osób jest to również okres postu oraz rezygnacja z pewnych grup produktów tj. tłuste i ciężkostrawne pożywienie czy słodycze.

Czego unikać w diecie na wiosnę?

Najlepiej wystrzegać się pokarmów słonych i o dużej zawartości tłuszczów, czyli przede wszystkim mięsa i jego przetworów, nabiału: śmietany i serów. Wskazane jest, aby ograniczyć spożycie kawy, alkoholu i produktów przetworzonych. 

Co wprowadzić do diety na wiosnę?

Po zimie czekamy na więcej koloru na kuchennym stole. Na bazarach i w sklepach pojawiają się pierwsze szklarniowe nowalijki. Pierwsze z nich to szczypiorek, sałata i rzodkiewka. Niestety często szklarniowe produkty zawierają związki chemiczne, przede wszystkim azotany pochodzące z nawozów azotowych. Dlatego warto wybierać te pochodzące z upraw ekologicznych. Prostym i tanim sposobem na zdrowe nowalijki jest także domowa uprawa kiełków. Kiełki mają bardzo cenne właściwości odżywcze. Można je dodawać do różnych dań gotowych, sałatek czy kanapek.

W wiosennej diecie warto zastosować młode rośliny, świeżą zieleninę i kiełki. Jest to istotne z punktu widzenia całego organizmu, a szczególnie wątroby, która potrzebuje regeneracji po ciężkiej, zimowej kuchni. Świetnym produktem, który wspiera wątrobę jest AkuCleanse. Zawiera ekstrakty roślinne, które wspomagają funkcje filtracyjne wątroby i nerek, oczyszczają okrężnicę i tym samym pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Oczyszczony organizm może przyjmować większą ilość składników odżywczych, co naturalnie wpływa na zwiększenie jego odporności.

Należy pamiętać, że zdrowe składniki wiosennych potraw to:

  • zielone pokarmy: jarmuż, kapusta włoska, pietruszka, sałata rzymska, sałata pekińska, szpinak, rukola, seler naciowy, brokuły, koper włoski, chrzan, imbir;
  • rośliny cebulowe;
  • kiełki fasoli mung, lucerny, pora, buraka, rzodkiewki;
  • rzeżucha,
  • siemię lniane. 

Do wiosennych potraw doskonale się sprawdzą przyprawy tj. bazylia, majeranek, rozmaryn, kminek, koper, pieprz czarny, kurkuma czy liść laurowy. Są to zioła o intensywnym aromacie i smaku, wspomagające proces oczyszczania po zimie.

Wiosna to dobry czas, aby zadbać o swój organizm, który często jest wyczerpany po zimie. Warto uzupełnić niedobory witamin, których bogaty zestaw można znaleźć w Mastervit i minerałów w Onyx Plus Flexi, a także pozbyć się szkodliwych substancji nagromadzonych w ciągu ostatnich, zimowych miesięcy, wspomagając się Alveo.

Pamiętajmy, że wiosenny czas, coraz ładniejsza pogoda i cieplejsze dni sprzyjają podejmowaniu aktywności fizycznej i ruchu na świeżym powietrzu. Ruch jest doskonałym sprzymierzeńcem nie tylko w spalaniu kalorii i pozbyciu się zbędnych kilogramów. Rozkładająca się tkanka tłuszczowa pozwala na uwalnianie się niektórych szkodliwych substancji, rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego odpowiednia dieta i ruch są doskonałym sposobem na ich eliminację.  Dlatego nie zapominajmy o aktywności fizycznej. Wystarczy pół godziny dziennie spacerować, aby dotlenić organizm i skórę. Ruch także podnosi poziom endorfin we krwi, czyli tzw. hormonów szczęścia czy korzystnie wpływa na sen. Wielu z nas często zapomina, że ruch może być „lekarstwem” na różne dolegliwości. 

Katarzyna Gryga
Dietetyk, promotor zdrowego i ekologicznego stylu życia. Prowadzi infolinię Akuna