W marcu jak w garncu głosi znane przysłowie. Zmienne temperatury, na przemian ciepło i zimno, deszczowo i słonecznie, nierzadko mroźne noce i poranki. Jednak przedwiośnie to dłuższy dzień, więcej słońca, słychać śpiew ptaków, czuć cieplejszy wiatr i świadomość, że wkrótce nadejdzie wiosna. Przyroda zaczyna budzić się z zimowego snu, a my weryfikujemy realizację noworocznych postanowień.
Dieta na wiosnę
Okres przedwiośnia i wiosny to czas, w którym naturalnie je się mniej niż zimą. Jest to naturalny sposób detoksykacji organizmu. Dla niektórych osób jest to również okres postu oraz rezygnacja z pewnych grup produktów tj. tłuste i ciężkostrawne pożywienie czy słodycze.
Czego unikać w diecie na wiosnę?
Najlepiej wystrzegać się pokarmów słonych i o dużej zawartości tłuszczów, czyli przede wszystkim mięsa i jego przetworów, nabiału: śmietany i serów. Wskazane jest, aby ograniczyć spożycie kawy, alkoholu i produktów przetworzonych.
Co wprowadzić do diety na wiosnę?
Po zimie czekamy na więcej koloru na kuchennym stole. Na bazarach i w sklepach pojawiają się pierwsze szklarniowe nowalijki. Pierwsze z nich to szczypiorek, sałata i rzodkiewka. Niestety często szklarniowe produkty zawierają związki chemiczne, przede wszystkim azotany pochodzące z nawozów azotowych. Dlatego warto wybierać te pochodzące z upraw ekologicznych. Prostym i tanim sposobem na zdrowe nowalijki jest także domowa uprawa kiełków. Kiełki mają bardzo cenne właściwości odżywcze. Można je dodawać do różnych dań gotowych, sałatek czy kanapek.
W wiosennej diecie warto zastosować młode rośliny, świeżą zieleninę i kiełki. Jest to istotne z punktu widzenia całego organizmu, a szczególnie wątroby, która potrzebuje regeneracji po ciężkiej, zimowej kuchni. Świetnym produktem, który wspiera wątrobę jest AkuCleanse. Zawiera ekstrakty roślinne, które wspomagają funkcje filtracyjne wątroby i nerek, oczyszczają okrężnicę i tym samym pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Oczyszczony organizm może przyjmować większą ilość składników odżywczych, co naturalnie wpływa na zwiększenie jego odporności.
Należy pamiętać, że zdrowe składniki wiosennych potraw to:
- zielone pokarmy: jarmuż, kapusta włoska, pietruszka, sałata rzymska, sałata pekińska, szpinak, rukola, seler naciowy, brokuły, koper włoski, chrzan, imbir;
- rośliny cebulowe;
- kiełki fasoli mung, lucerny, pora, buraka, rzodkiewki;
- rzeżucha,
- siemię lniane.
Do wiosennych potraw doskonale się sprawdzą przyprawy tj. bazylia, majeranek, rozmaryn, kminek, koper, pieprz czarny, kurkuma czy liść laurowy. Są to zioła o intensywnym aromacie i smaku, wspomagające proces oczyszczania po zimie.
Wiosna to dobry czas, aby zadbać o swój organizm, który często jest wyczerpany po zimie. Warto uzupełnić niedobory witamin, których bogaty zestaw można znaleźć w Mastervit i minerałów w Onyx Plus Flexi, a także pozbyć się szkodliwych substancji nagromadzonych w ciągu ostatnich, zimowych miesięcy, wspomagając się Alveo.
Pamiętajmy, że wiosenny czas, coraz ładniejsza pogoda i cieplejsze dni sprzyjają podejmowaniu aktywności fizycznej i ruchu na świeżym powietrzu. Ruch jest doskonałym sprzymierzeńcem nie tylko w spalaniu kalorii i pozbyciu się zbędnych kilogramów. Rozkładająca się tkanka tłuszczowa pozwala na uwalnianie się niektórych szkodliwych substancji, rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego odpowiednia dieta i ruch są doskonałym sposobem na ich eliminację. Dlatego nie zapominajmy o aktywności fizycznej. Wystarczy pół godziny dziennie spacerować, aby dotlenić organizm i skórę. Ruch także podnosi poziom endorfin we krwi, czyli tzw. hormonów szczęścia czy korzystnie wpływa na sen. Wielu z nas często zapomina, że ruch może być „lekarstwem” na różne dolegliwości.
Katarzyna Gryga
Dietetyk, promotor zdrowego i ekologicznego stylu życia. Prowadzi infolinię Akuna