Użytkowniku, zapoznaj się z nasza Polityką Prywatności, zgodnie z RODO dowiesz się z niej jakie dane przetwarzamy, kto jest Administratorem Danych i jakie masz prawa. 

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

zamknij

Odporność – mamy na nią wpływ

Odporność – mamy na nią wpływ

Przyszedł czas jesieni, któremu towarzyszą stopniowo co raz niższe temperatury oraz duże ich różnice w poszczególnych porach dnia. Dla organizmu to szok, dlatego w okresie jesiennym szczególnie trzeba zadbać o odporność organizmu. Jesień to piękna pora roku, jednak złota polska jesień to również czas przeziębień. Katar, kaszel czy ból głowy to tylko niektóre z objawów jesiennych infekcji. Jesienna słota bardzo sprzyja chorobom. W tym okresie spotykamy się z o wiele bardziej ubogą w witaminy i minerały żywnością, mniejszą ilością słońca, krótszymi, chłodniejszymi i deszczowymi dniami. To wszystko powoduje, że czujemy się osłabieni, senni, a do tego zaczynają pojawiać się problemy z koncentracją. Dodatkowo dookoła otaczają nas kichający i kaszlący ludzie, od których można się łatwo zarazić. Jesienią wiele wirusów atakuje nasz układ odpornościowy, zwłaszcza gdy nie zadbaliśmy o niego odpowiednio już latem. Jesienne przesilenie odbija się również na cerze, włosach i paznokciach. System odpornościowy potrafi sobie z nimi poradzić, ale tylko pod jednym warunkiem: musi działać sprawnie.

Odporność zależy od stylu życia

Nasz organizm jest wyposażony w system odpornościowy. Jego zadaniem jest obrona przed atakującymi nas bakteriami, grzybami, wirusami i ich toksynami za pośrednictwem szczelnie okrywającej go skóry i błon śluzowych, pokrywających ściany przewodu pokarmowego i dróg moczowo-płciowych. Za to czy jesteśmy zdrowi odpowiada nasz system odpornościowy. Jeśli z jakiegoś powodu ulegnie on zaburzeniu, wyczerpaniu to człowiek choruje. Przychodząc na świat obdarzeni jesteśmy wrodzoną odpornością, następnie zyskujemy odporność nabytą, która w dużym stopniu zależy od nas samych. Odporność naszego organizmu nie jest zapisana w genach, a zależy od naszego stylu życia. Tę tezę przedstawiają epigenetycy, którzy badają dziedziczność pozagenową. W swojej analizie badają zależności pojawiające się między sposobem codziennego życia człowieka a stopniowym przeobrażaniem jego genów. Wykazują, że geny otrzymane od naszych przodków nie decydują o odporności. To od każdego z nas i naszego stylu życia bardzo wiele zależy. Według lek. med. Elżbiety Deńca- Radke: Człowiek nie choruje dlatego, że się zaraża, ale zaraża się dlatego, że jest chory. Ważnym elementem, wpływającym na naszą odporność to styl życia, w tym stres, a także właściwa profilaktyka i codzienna dieta (czyli sposób odżywiania). Jeśli organizm funkcjonuje bardzo dobrze, to znaczy ma zapewnione wszystkie potrzebne składniki, to żadne infekcje nie będą dla niego groźne.

Jak zapobiegać przeziębieniom?

Zapobieganie jest prostsze, tańsze i bezpieczniejsze. Postaw na profilaktykę. Najczęściej infekcję dotykają osoby o osłabionym systemie odpornościowym. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć ważnych składników odżywczych przede wszystkim witamin, minerałów i ziół. Ważną rolę odgrywa witamina C, której człowiek sam nie jest w stanie syntetyzować, a także witaminy A, D i E oraz cynk i żelazo. Warto pamiętać o tym, że zwiększyć odporność można wraz ze wzrostem aktywności fizycznej. Zalecana tutaj jest każda forma ruchu począwszy od spacerów, biegania, jazdy na rowerze i rolkach czy pływania. Nie powinniśmy zapominać o relaksowaniu się, odprężaniu i wyciszeniu, co umożliwia zdrowy sen, podczas którego organizm najlepiej regeneruje się i wzmacnia. Natomiast w krajach skandynawskich znakomite efekty przynosi hartowanie organizmu, czyli podstawowa forma usprawniająca mechanizm termoregulacji. Jest to stopniowe przyzwyczajanie ciała do niskich temperatur, co w efekcie pomaga lepiej tolerować spadki temperatur i tym samym bronić się przed bakteriami i wirusami.  

Brak odporności to nie tylko przeziębienia

Dobrze działający układ odpornościowy to gwarancja zdrowia dla całego organizmu. Oprócz czynników zewnętrznych, które osłabiają odporność, w naszym organizmie może funkcjonować pewna ilość komórek nowotworowych. Jeśli jesteśmy osłabieni chorobami, uaktywniają się one i mogą doprowadzić do powstania guza. Gdy system odpornościowy jest silny i sprawny, nie mają większych szans.

Od jakich produktów zacząć zapobieganie?

Rozwiązanie systemowe i komplementarne. To stosowanie trzech produktów:

  1. Alveo
  2. Aku4complex
  3. AkuPreve

Rada Naukowa Akuny bardzo trafnie określiła tę kombinację produktów jako Akuna Ultra Immunity, czyli Najwyższe Wsparcie naszego zdrowia/odporności.

Alveo oczyszcza jelita, aby były w stanie produkować immunoglobuliny
i chronić nasz organizm. Drugim produktem, który chroni nasz organizm to Aku4complex, który zawiera 3 główne przeciwutleniacze (witamina C, selen, cynk), które są w stanie bronić i stymulować układ odpornościowy. Jednocześnie zawiera sok z żurawiny, który chroni układ moczowy przed bakteriami Escherichia coli, a organizm jest wzmocniony, aby układ odpornościowy działał jak najlepiej.  

I żeby organizm działał jak najlepiej, dodatkowe wsparcie zapewnia AkuPreve. Jest to nowy produkt w Akunie. Dodam, że firma Akuna od 20 lat wprowadza na rynek najwyższej jakości produkty, bezpieczne suplementy. I taki też jest nowy produkt AkuPreve, bezpieczny, skuteczny i naturalny.

wzmocnienie odporności

AkuPreve pomaga wspierać układ odpornościowy. Układ odpornościowy to układ różnych komórek, przeważnie występujących w naszym jelicie. Jego zadaniem jest wytwarzanie substancji chroniących nas przed wirusami, niepożądanymi bakteriami oraz niepożądanym rozwojem pleśni. Przez to chroni nas przed rozwojem różnych chorób zwyrodnieniowych. Dlatego tak ważne jest, aby wspierać armię w naszym organizmie, tak aby była w stanie się obronić przed każdą chorobą pochodzącą z zewnątrz.

AkuPreve zawiera 3 naturalne kompleksy składników:

  • betaglukany z drożdży
  • colostrum, czyli siarę
  • mieszankę szczepów probiotycznych

Wszystkie te aktywne składniki znajdują się w 1 kapsułce, co zapewnia z jednej strony komfort użytkowania, a z drugiej strony gwarancję działania tego produktu.

Bakterie probiotyczne (czyli dobre bakterie, o nich dzisiaj już Państwu dużo mówiłam) pomagają budować odporność w jelicie. To żywe mikroorganizmy, które są niezwykle korzystne dla przewodu pokarmowego.

  • Pomagają w trawieniu i przetwarzaniu żywności.
  • Eliminują bakterie chorobotwórcze.
  • Uniemożliwiają tworzenie się substancji toksycznych w jelitach.
  • Utrzymują równowagę mikroflory jelitowej i tym samym poprawiają ogólny stan zdrowia organizmu.

Colostrum, czyli siara zawiera substancje odpornościowe, chroniące przed wirusami i bakteriami. Siara pierwsze mleko matki, życiodajny płyn, który jest unikalny poprzez swój skład. Siara jest odżywcza, występują w niej substancje czynne, a zatem jest to pożywienie, które wspiera zdolności obronne organizmu u noworodków i nowonarodzonych zwierząt.

Siara:

  • to naturalna ochrona przed patogenami chorobotwórczymi, bakteriami, drożdżami i wirusami,
  • wchłania się w jelitach i tam najlepiej działa, ma unikalny wpływ na układ odpornościowy i zdolności obronne organizmu, głównie ze względu na wysoką zawartość immunoglobuliny i wielu innych substancji np. laktoferyny.

Siara krowia jest bardzo podobna do ludzkiej siary, ale zawiera znacznie więcej immunoglobulin typu G, które mają za zadanie rozpoznawać szkodliwe mikroorganizmy (wirusy, bakterie, grzyby), z którymi się wiążą i wywołują szybką reakcję obronną, aby je wyeliminować.

W momencie kiedy działanie colostrum i jej substancji odpornościowych jest niewystarczające wsparcie zapewniają betaglukany.

Beta-glukany to złożone polisacharydy, które mają ogromny wpływ na zwiększenie odporności. Zadaniem dobrze funkcjonującego układu odpornościowego jest rozpoznanie obcej substancji w organizmie i zniszczenie jej. Beta glukany odpowiadają za żywotność komórek w organizmie, oraz za ochranianie organizmu przed patogenami.

Betaglukany to substancje powszechnie występujące w przyrodzie np. w niektórych zbożach, grzybach, drożdżach.

W produkcie AkuPreve betaglukany są z drożdży, ponieważ wykazują one najskuteczniejsze działanie. Zawierają duże ilości witamin i minerałów takch jak B1, B2. B6, PP (B3, niacyna), mangan, żelazo, miedź, fosfor i chrom. Należą one do silnych antyutleniaczy. Betaglukany aktywują możliwości obronne organizmu przez stymulowanie produkcji białych krwinek. Te z kolei usuwają pozostałe patogeny chorobotwórcze. Betaglukany przyczyniają się do ochrony ściany jelita, tworząc odpowiednie warunki do probiotycznej kolonizacji przewodu pokarmowego. Betaglukany to prebiotyki, czyli pokarm dla bakterii jelitowych. Dlatego idealne jest połączenie probiotyków z betaglukanami.

Stąd połączenie tych 3 aktywnych składników w tym produkcie jest uzasadnione i zapewnia o jego skuteczności.

Podsumowując, AkuPreve ma za zadanie zapobiegać problemom zdrowotnym i wzmacniać odporność.

Zdrowa mikroflora jelitowa może być często zakłócona przez nieodpowiednią dietę, po stosowanie antybiotyków. Antybiotyki pomagają na dany problem w organizmie, ale są szkodliwe dla mikroflory jelitowej, w tym bakterii probiotycznych i de facto je niszczą.

Dlatego polecam produkt AkuPreve, który zapewnia:

  • Wzmocnienie układu odpornościowego (zwiększa odporność),
  • Zwiększa zdolności obronne organizmu,
  • Szybką regenerację
  • Naturalne mechanizmy obronne,
  • Ochronę przed bakteriami, wirusami, innymi organizmami tj. grzyby, bakterie,
  • Przyśpiesza rekonwalescencję i regenerację.

Podkreślam, że AlveoAku4complexAkuPreve to produkty, które pomogą zapobiegać infekcjom wirusowym i bakteryjnym.

Dr Katarzyna Gryga-Rutkowska
Dietetyk, promotor zdrowego i ekologicznego stylu życia. Prowadzi infolinię Akuna.