Przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty, odgrywają bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i spowalnianiu procesów starzenia się organizmu. To właśnie one są ‘żołnierzami’ stojącymi na straży komórek, a ich zadaniem jest utrzymanie komórek ‘terrorystów’ na minimalnym poziomie. A zadaniem tej ekipy jest naprawianie szkód, które w organizmie wyrządziło środowisko i nieodpowiednie odżywianie.
Antyoksydanty hamują proces utleniania
Może zauważyliście, że sok z cytryny potrafi utrzymać świeżość potraw. Jest on przeciwutleniaczem, czyli składnikiem chroniącym przed szkodliwym działaniem tlenu. Czy tlen jest szkodliwy? W momencie, gdy cząsteczka tlenu traci jeden elektron, staje się cząsteczką zwaną „wolnym rodnikiem”. W takiej sytuacji, wolny rodnik za wszelką cenę chce wrócić do stanu pierwotnego, dlatego „wyrywa” brakujący elektron z otoczenia destabilizując tym samym sąsiadującą cząsteczkę.
I tutaj z pomocą przychodzą antyoksydanty, które dostarczają brakującą cząsteczkę tlenu do wolnego rodnika, dzięki czemu nie ulega ona destabilizacji.
Powstawanie wolnych rodników nazywane jest utlenianiem i nie jest niczym zaskakującym. Jest procesem naturalnym i istotną częścią naszego metabolizmu. Jeśli organizm nie jest w stanie ustabilizować reakcji utleniania, dochodzi do uszkodzeń. Nadmierny stres, narażenie organizmu na pochłanianie dużych ilości toksyn i brak antyoksydantów w codziennej diecie są przyczyną uszkodzeń oksydacyjnych. W momencie, w którym utlenianie wymyka się spod kontroli, nasz organizm zaczyna niedomagać, pojawiają się różne dolegliwości i złe samopoczucie. W organizmie człowieka ta ciągła destabilizacja prowadzi do starzenia się tkanek i chorób takich jak choroby serca i udar mózgu.
Z drugiej strony, niewłaściwy skład diety, przetworzona żywność, wędliny, dym tytoniowy, infekcje, alkohol, stres, zanieczyszczenie powietrza, promieniowanie i pestycydy są przyczyną aktywowania prosu utleniania w organizmie człowieka. Możemy starać się ograniczyć powstawanie wolnych rodników, ale intensywny rozwój przemysłu i technologii oraz przetworzona żywność w bezpośredni sposób przekładają się na nasz styl życia, dlatego nie możemy ich całkowicie wyeliminować. Dlatego konieczne jest aktywne zwalczanie ich za pomocą antyoksydantów.
Dlaczego antyoksydanty są takie ważne?
Dzisiejszy zanieczyszczenia środowiska powodują, że nasz organizm zmuszony jest zwalczać znacznie więcej wolnych rodników niż kiedykolwiek wcześniej. A powodem tego są m.in.: smog, dym papierosowy, pestycydy i dodatki do żywności typu „E”.
Dziś, przeciętny człowiek w codziennej diecie nie jest w stanie dostarczyć do organizmu wystarczającej ilości antyoksydantów, żeby kompletnie zneutralizować namnażające się w nim toksyny. Dlatego konieczne jest dostarczanie ich z zewnątrz, np. wraz z wysokiej jakości suplementami.
Wiele składników, takich jak witaminy A, C, E, selen i cynk, to znane antyoksydanty. Osobiście polecam produkty firmy Akuna, jako jedne z najlepszych produktów na rynku, które bogate są w antyoksydanty. MasterVit, Aku4 Complex, Onyx Plus Flexi i Pinky dostępne są dla wielu grup wiekowych i mogą skuteczne spowolnić początek choroby.
Źródło: Rola antyoksydantów w zdrowiu