Użytkowniku, zapoznaj się z nasza Polityką Prywatności, zgodnie z RODO dowiesz się z niej jakie dane przetwarzamy, kto jest Administratorem Danych i jakie masz prawa. 

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

zamknij

Spektrum działania colostrum

Spektrum działania colostrum

Colostrum krowie, czyli siara bydlęca nazywa się pierwszym mlekiem lub młodziwem ponieważ poza tym, że wykazuje wiele pozytywnych korzyści dla zdrowia, to wpływa korzystnie na urodę. Jest naturalnym immunomodulatorem, dzięki czemu w sposób bardziej kontrolowany wzmacnia i reguluje procesy odpornościowe oraz wygasza te szkodliwe mechanizmy immunologiczne.

Colostrum to zbiór około 250 różnych elementów. Siara od mleka różni się przede wszystkim ogromna zawartością substancji biologicznie czynnych. Przede wszystkim białkowych (białka serwatkowe – 80%, kazeina – 20%), ale również witaminowych (m.in. B1, B2, B6, C, E oraz A) i soli mineralnych (fosfor, wapń, potas, magnez, sód).

Colostrum można uznać za środek wspierający osłabioną odporność, a to za sprawą wielokierunkowego efektu regulacyjnego oraz anabolicznego siary. Nie bez znaczenia jest także wpływ młodziwa na poprawę kondycji psychofizycznej.

Bioaktywne składowe colostrum

Skala i zakres oddziaływania colostrum na organizm wynika z synergii działania wszystkich jej składowych. Najważniejszym bioaktywnym składnikiem siary jest laktoferyna działająca aktywnie zarówno w formie pierwotnej, jak i poddanej trawieniu enzymatycznemu. Wywiera bezpośrednie działanie skierowane przeciwko czynnikom infekcyjnym (wchodząc bezpośrednio w reakcję z elementami ścian komórek bakteryjnych) oraz wszechstronnie stymuluje i wspiera odporność.

„Przeciwbakteryjne właściwości laktoferyny nie ograniczają się w jelitach wyłącznie do mikrobioty patogennej. Białko to wspiera rozwój bakterii fizjologicznych, m.in. Lactobacillus i Bifidobacterium (działanie prebiotyczne, bifidogenne.”, pisze w swoim opracowaniu dr Hałasa.

Kolejny składowy colostrum to lizozym wykazujący działanie przeciwbakteryjne w przebiegu infekcji; lecznicze i protekcyjne w próchnicy zębów oraz przeciwbólowe, m.in. w leczeniu wspomagającym w chorobie nowotworowej.

Aminokwasy egzogenne obecne w colostrum (ok. 50% suchej masy) to budulec ważny dla prawidłowego funkcjonowania reakcji odpornościowych i procesów regeneracyjnych.

Immunoglobuliny obecne w siarze w wysokim stężeniu dokonują selekcji szczepów bakteryjnych w jelicie – eliminują te patogenne, chroniąc organizm przed infekcją jelitową. Przygotowują też pole dla szczepów fizjologicznych, potrzebnych w procesie regulacji środowiska jelitowego.

Colostrum a nietolerancja pokarmowa

Osoby z nietolerancją pokarmową nie powinny obawiać się suplementacji. Colostrum zawiera bowiem znikome ilości laktozy (w mleku jest jej 2 – 3-krotnie więcej) i zwykle spożywa się je w niewielkich ilościach. Nie wywołują one żadnych niepożądanych reakcji czy uporczywych dolegliwości. Jedynym przeciwskazaniem do spożywania colostrum jest alergia na białko mleka krowiego!

Droga colostrum w układzie pokarmowym

Colostrum podawane doustnie poprzez regulację środowiska jelitowego usprawnia funkcję odpornościową jelit. W efekcie dochodzi do łagodzenia toczących się procesów zapalnych, a w dalszej konsekwencji do optymalizacji procesów immunologicznych organizmu, a także stymulowania tolerancji oraz usprawnienia przebiegu gojenia się tkanek i ich regeneracji.

Układ immunologiczny nie ma konkretnej lokalizacji, ale jego podstawowym źródłem są jelita. To właśnie z nich pochodzą wszystkie czynniki regulacyjne i przeciwciała, które wzmacniają procesy odpornościowe na poziomie całego organizmu.

Colostrum, podobnie jak glikokortykosteroidy, może zahamować nawet najpoważniejsze procesy zapalne toczące się w organizmie. Działa jednak w bardziej kontrolowany i bezpieczny dla organizmu sposób, nie powodując nagłego przerwania toczącego się stanu zapalnego. Każde zapalenie, które ma do wykonania konkretne działanie musi stopniowo się wyciszać. Jeśli taki proces zostanie gwałtownie przerwany, prawidłowa regeneracja i gojenie się tkanek będzie utrudnione.

Colostrum tylko dla dzieci?

To zbyt często powielany mit, który nie znajduje potwierdzenia w badaniach naukowych! Colostrum jest oczywiście przeznaczone i dla dzieci, jednak nie tylko! Już setki lat temu dorośli korzystali z dobrodziejstw siary bydlęcej. Współcześnie narażeni jesteśmy na szereg czynników upośledzających odporność, o czym przeczytać można powyżej. Zatem colostrum, jako środek wszechstronnie wspierający osłabioną odporność, może przyjść z pomocą również osobom dorosłym, w tym seniorom!

Colostrum niezwykle efektywnie uszczelnia barierę jelitową i zapobiega przedostawaniu się szkodliwych patogenów do ściany jelita, a w konsekwencji do krwiobiegu. Minimalizuje w ten sposób ryzyko rozwoju stanów zapalnych i chorób o podłożu autoimmunologicznym oraz alergii.

Badania nad colostrum: odporność

Colostrum od lat jest przedmiotem wielu badań klinicznych, mających na celu ocenę jego aktywności odpornościowej.
Pięć badań przeprowadzonych na grupie sportowców wskazało, że colostrum ma wpływ na ograniczenie u nich częstości występowania objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Przyjmowanie siary bydlęcej zredukowało liczbę dni z objawami aż o 44%.

Z kolei badanie przeprowadzone w 2016 roku na grupie 144 zdrowych ochotników miało na celu porównanie skuteczności szczepionki przeciwko grypie lub/i colostrum z placebo. Okazało się, że przyjmowanie colostrum około pięciokrotnie zmniejszyło częstość występowania epizodów infekcji górnych dróg oddechowych zarówno w stosunku do szczepionki przeciwko grypie (4,7x), jak placebo (5,3x). W ciągu trzech miesięcy obserwacji odnotowano również redukcję liczby dni ze złym samopoczuciem w grupach otrzymujących colostrum w stosunku do szczepionki (2,5x) i placebo (2,9x).

Badania nad colostrum: jelita i skład mikrobioty jelitowej

Przegląd wielu badań in vitro wskazuje na silne działanie prebiotyczne (bifidogenne) laktoferyny, znajdującej się w colostrum w ilości nawet do 30% suchej masy białkowej.

Inne badania in vitro przeprowadzone zarówno na ludziach, jak i zwierzętach sugerują, że colostrum jest najskuteczniejszym poznanym preparatem redukującym nadmierną przepuszczalność bariery jelitowej. Co więcej, siara bydlęca stosowana w przebiegu nieswoistych chorób zapalnych może minimalizować objawy zapalenia.

Colostrum w profilaktyce i leczeniu infekcji

Doustna suplementacja colostrum może stanowić przygotowanie do sezonu nasilonych zachorowań oraz w przypadku zapobiegania lub leczenia infekcji. Siara bydlęca to suplement o ogromnej sile działania i wielu prozdrowotnych właściwościach, przez co efekty jej przyjmowania mogą przypominać efekty działania leku.

W zapobieganiu negatywnym skutkom infekcji colostrum:

  1. działa bezpośrednio przeciw czynnikom infekcyjnym (laktoferyna, lizozym, laktoalbuminy, laktoperoksydaza, glikomakropeptyd);
  2. wspomaga działanie układu immunologicznego (laktoferyna, PRP, glikomakropeptyd, kazeina);
  3. wycisza zapalenie, umożliwiając ograniczenie czasu jego trwania i nasilenia (laktoferyna, lizozym, PRP, glikomakropeptyd, properdyna, ubikwityna, konglutynina, kazeina);
  4. podnosi aktywność leków przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych (laktoferyna).

Zaleca się przyjmowanie siary bydlęcej tuż przed rozpoczęciem sezonu jesienno-zimowego, najlepiej już w sierpniu. Podstawową dawką jest 500 mg colostrum (najlepiej w sproszkowanej formie) przyjmowanego przed posiłkiem 1-2 x dziennie, ale schemat suplementacji powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb organizmu.

Przykładowy schemat suplementacji colostrum jako przygotowania do sezonu nasilonych infekcji:

  1. Podstawowa dawka colostrum 2x dziennie (rano i wieczorem) przez pierwsze 15 dni.
  2. Podstawowa dawka colostrum 1x dziennie (rano) przez kolejne 30 dni.

W przypadku pojawienia się pierwszych objawów infekcji zaleca się przyjmowanie podstawowej dawki colostrum 2 x dziennie przez 2-3 dni. Siarę bydlęcą można suplementować cały rok, ale najlepiej przyjmować ją interwałowo – w okresie wzmożonych zachorowań i w przypadku wystąpienia pierwszych symptomów choroby.

Suplementacja siarą bydlęcą a stan zapalny w organizmie

Stan zapalny zwykle postrzegany jest w kategoriach zagrożenia. Zapalenie jest jednak potrzebne, gdy organizm nie ma swoistej odporności przeciwko czynnikowi chorobotwórczemu to zapalenie jest jedynym sposobem walki z infekcją. Jeżeli cały proces ma być skuteczny, mechanizmy zapalne muszą być sprawne – tu z pomocą może przyjść właśnie colostrum. Stan zapalny nie ma być skierowany nie tyle wobec tkanek organizmu, co przeciwko drobnoustrojom, które go zaatakowały.

Skutki jego podawania są porównywalne do efektów szczepień – colostrum wykazuje działanie antywirusowe i przeciwbakteryjne wobec szkodliwych patogenów. Co istotne, siara bydlęca podnosi również skuteczność stosowanych leków.

Zapamiętaj! Odpowiednio wyregulowane jelita i sprawnie funkcjonująca mikrobiota ułatwią wchłanianie większych ilości witamin i składników odżywczych z naturalnych źródeł.

Źródło: "Colostrum - naturalny regulator odporności. Kompendium wiedzy." 

 

Powiązane posty: