Koper włoski, Kardamon, Dzika róża, które znajdziesz w Mastervit. Ich działanie, korzyści, charakterystyka – sama esencja dotycząca tych składników naturalnych.
Koper włoski - Fenkuł (Foeniculum vulgare)
Koper włoski, inaczej fenkuł włoski, był wykorzystywany przez ludzi już w starożytności. Wzmianki o nim można znaleźć w literaturze rzymskiej, greckiej, egipskiej, a nawet w Starym Testamencie.
Koper włoski swoje prozdrowotne działanie zawdzięcza zwłaszcza bogatej kompozycji flawonoidów i składników odżywczych. Flawonoidy mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, a nawet immunomodulujące. Według U.S. Department of Agriculture jest on dobrym źródłem wapnia, potasu, fosforu i sodu. [1]
Oddziaływanie na układ pokarmowy: w badaniach przeprowadzonych na szczurach stwierdzono działanie przeciwwrzodowe wodnego ekstraktu kopru włoskiego, które było wywołane etanolem. Podawanie naparu z kopru chroniło badane zwierzęta przed uszkodzeniami błony śluzowej żołądka. Działanie przeciwzapalne: w kolejnym badaniu sprawdzono, czy wodny ekstrakt z kopru włoskiego ma wpływ na redukcję obrzęków i stanów zapalnych. Szczury z obrzękiem łap podzielono na dwie grupy. Jedna z grup otrzymywała ekstrakt wodny z kopru włoskiego. Natomiast druga grupa była grupą kontrolą, która tej substancji nie otrzymywała. W grupie pierwszej zauważono szybszą rekonwalescencję niż w grupie drugiej. Jest to potwierdzenie na działanie przeciwzapalne. [1]
Kardamon (Elettaria cardamomum)
Kardamon należy do rodziny imbirowatych, więc jest blisko spokrewniony z powszechnym w naszej kuchni imbirem.
Za działanie korzystne dla organizmu w dużej mierze odpowiadają olejki eteryczne: mono- i seskwiterpeny. W największej ilości znajdziemy wśród nich cyneol, octan terpinylu i limonen. Wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne [2].
Olejki z nasion Elettaria cardamomum mają zdolność hamowania oddziaływania toksyn na replikację komórek. Dużą rolę odgrywają wspomniane limonen i cyneol, które hamują proliferację i przyspieszają śmierć komórki, której cykl komórkowy został zaburzony wskutek mutacji. [2,3].
Posiada też działanie przeciwbakteryjne przeciwko ludzkiemu patogennemu szczepowi Salmonella typhi oraz E. coli, B.proteus, Klebsiella i Pseudomonas, może być stosowany jako zamiennik konserwantów, stosowanych w żywności, bez znacznego wpływu na smak [2,4].
W podobnie zaprojektowanym badaniu i przy tych samych dawkach kardamonu zauważono również zmniejszenie stanu zapalnego u osób z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
Dzika Róża (Rosa Canina)
Owoce róży zawierają najwięcej witaminy C, prawie o 30-40% więcej niż owoce cytrusowe, 10 razy więcej niż czarna porzeczka, ale także o 100 razy więcej niż jabłka.
Składniki owoców dzikiej róży działają także moczopędnie, co pomaga oczyścić układ wydalniczy. Badania wykazują, że owoce dzikiej róży mogą wpływać problemy z osteoporozą. Wytłaczany olej z nasion dzikiej róży jest bogaty w prowitaminę A. Prowitamina A wpływa na obniżenie złego cholesterolu we krwi, chroniąc przed rozwojem miażdżycy i problemami z sercem. Oprócz tego witamina A ma korzystny wpływ na wzrok, w szczególności w porze zmierzchu, ponieważ wchodzi w skład barwnika wzrokowego w siatkówce oka odpowiedzialnego za widzenie przy słabym oświetleniu. [5]
Wyciągi z róży stosuje się także jako substancję pomocną w objawach szkorbutu. Stosuje się ją także podczas biegunek, zapaleń jelita lub żołądka, problemach wrzodowych, nieżycie błony śluzowej przewodu pokarmowego, oparzeniach, niedokrwistości, zapaleniu wątroby. [5]
W owocach róży znajdują się kwasy fenolowe, a największą uwagę zwraca się na kwas elagowy. Redukują też peroksydację lipidów, wpływają ochronnie na DNA i ekspresję genów, likwidują wolne rodniki. [6]
[1] Badgujar S. B., Bandivdekar H. A., Patel V. V. (2014) Foeniculum vulgare Mill: A Review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary, application and toxicology. Hindawi.
[2] Korikanthimathm, V. S., Prasath, D., & Rao, G. (2000). Medicinal properties of cardamom Elettaria cardamomum. Journal of Medicinal and Aromatic Plant Sciences, 22, 683-685.
[3] Bhalla, Y., Gupta, V. K., & Jaitak, V. (2013). Anticancer activity of essential oils: a review. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93(15), 3643-3653.
[4] Singh, R., & Jaglan, R. K. V. (2018). Antibacterial and antioxidant activity of green cardamom and rosemary extract in food products: A brief review.
[5] BARROS L., A.M CARVALHO, J.S. MORAIS, I.C.F.R. FERREIRA. 2010. „Strawberry-tree, blackthorn and rose fruits: Detailed characterisation in nutrients and phytochemicals with antioxidant properties”. Food Chemistry 120 (1): 247-254.
[6] TELESZKO M., A. WOJDYŁO, J. OSZMIAŃSKI. 2012. „Zawartość kwasu elagowego i spolimeryzowanych proan-tocyjanidyn w pseudoowocach wybranych gatunków róż.” Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (84): 37–46.
Źródło:
"Koper włoski – fenkuł. Właściwości i wartości odżywcze"; www.dietetycy.org.pl
"Kardamon – właściwości zdrowotne i zastosowanie"; www.dietetycy.org
"Dzika róża"; www.dietetycy.org.pl