Użytkowniku, zapoznaj się z nasza Polityką Prywatności, zgodnie z RODO dowiesz się z niej jakie dane przetwarzamy, kto jest Administratorem Danych i jakie masz prawa. 

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

zamknij

Koper włoski, Kardamon, Dzika róża

Koper włoski, Kardamon, Dzika róża

Koper włoski, Kardamon, Dzika róża, które znajdziesz w Mastervit. Ich działanie, korzyści, charakterystyka – sama esencja dotycząca tych składników naturalnych.

Koper włoski - Fenkuł (Foeniculum vulgare)

Koper włoski, inaczej fenkuł włoski, był wykorzystywany przez ludzi już w starożytności.  Wzmianki o nim można znaleźć w literaturze rzymskiej, greckiej, egipskiej, a nawet w Starym Testamencie.

Koper włoski swoje prozdrowotne działanie zawdzięcza zwłaszcza bogatej kompozycji flawonoidów i składników odżywczych. Flawonoidy mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, a nawet immunomodulujące. Według U.S. Department of Agriculture jest on dobrym źródłem wapnia, potasu, fosforu i sodu. [1]

Oddziaływanie na układ pokarmowy: w badaniach przeprowadzonych na szczurach stwierdzono działanie przeciwwrzodowe wodnego ekstraktu kopru włoskiego, które było wywołane etanolem. Podawanie naparu z kopru chroniło badane zwierzęta przed uszkodzeniami błony śluzowej żołądka. Działanie przeciwzapalne: w kolejnym badaniu sprawdzono, czy wodny ekstrakt z kopru włoskiego ma wpływ na redukcję obrzęków i stanów zapalnych. Szczury z obrzękiem łap podzielono na dwie grupy. Jedna z grup otrzymywała ekstrakt wodny z kopru włoskiego. Natomiast druga grupa była grupą kontrolą, która tej substancji nie otrzymywała. W grupie pierwszej zauważono szybszą rekonwalescencję niż w grupie drugiej. Jest to potwierdzenie na działanie przeciwzapalne. [1]

Kardamon (Elettaria cardamomum)

Kardamon należy do rodziny imbirowatych, więc jest blisko spokrewniony z powszechnym w naszej kuchni imbirem.

Za działanie korzystne dla organizmu w dużej mierze odpowiadają olejki eteryczne: mono- i seskwiterpeny. W największej ilości znajdziemy wśród nich cyneol, octan terpinylu i limonen. Wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne [2].

Olejki z nasion Elettaria cardamomum mają zdolność hamowania oddziaływania toksyn na replikację komórek. Dużą rolę odgrywają wspomniane limonen i cyneol, które hamują proliferację i przyspieszają śmierć komórki, której cykl komórkowy został zaburzony wskutek mutacji. [2,3].

Posiada też działanie przeciwbakteryjne przeciwko ludzkiemu patogennemu szczepowi Salmonella typhi oraz E. coli, B.proteus, Klebsiella i Pseudomonas, może być stosowany jako zamiennik konserwantów, stosowanych w żywności, bez znacznego wpływu na smak [2,4].

W podobnie zaprojektowanym badaniu i przy tych samych dawkach kardamonu zauważono również zmniejszenie stanu zapalnego u osób z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

Dzika Róża (Rosa Canina)

Owoce róży zawierają najwięcej witaminy C, prawie o 30-40% więcej niż owoce cytrusowe, 10 razy więcej niż czarna porzeczka, ale także o 100 razy więcej niż jabłka.

Składniki owoców dzikiej róży działają także moczopędnie, co pomaga oczyścić układ wydalniczy. Badania wykazują, że owoce dzikiej róży mogą wpływać problemy z osteoporozą. Wytłaczany olej z nasion dzikiej róży jest bogaty w prowitaminę A. Prowitamina A wpływa na obniżenie złego cholesterolu we krwi, chroniąc przed rozwojem miażdżycy i problemami z sercem. Oprócz tego witamina A ma korzystny wpływ na wzrok, w szczególności w porze zmierzchu, ponieważ wchodzi w skład barwnika wzrokowego w siatkówce oka odpowiedzialnego za widzenie przy słabym oświetleniu. [5]

Wyciągi z róży stosuje się także jako substancję pomocną w objawach szkorbutu. Stosuje się ją także podczas biegunek, zapaleń jelita lub żołądka, problemach wrzodowych, nieżycie błony śluzowej przewodu pokarmowego, oparzeniach, niedokrwistości, zapaleniu wątroby. [5]

W owocach róży znajdują się kwasy fenolowe, a największą uwagę zwraca się na kwas elagowy. Redukują też peroksydację lipidów, wpływają ochronnie na DNA i ekspresję genów, likwidują wolne rodniki. [6]

[1] Badgujar S. B., Bandivdekar H. A., Patel V. V. (2014) Foeniculum vulgare Mill: A Review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary, application and toxicology. Hindawi.
[2] Korikanthimathm, V. S., Prasath, D., & Rao, G. (2000). Medicinal properties of cardamom Elettaria cardamomum. Journal of Medicinal and Aromatic Plant Sciences, 22, 683-685.
[3] Bhalla, Y., Gupta, V. K., & Jaitak, V. (2013). Anticancer activity of essential oils: a review. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93(15), 3643-3653.
[4] Singh, R., & Jaglan, R. K. V. (2018). Antibacterial and antioxidant activity of green cardamom and rosemary extract in food products: A brief review.
[5] BARROS L., A.M CARVALHO, J.S. MORAIS, I.C.F.R. FERREIRA. 2010. „Strawberry-tree, blackthorn and rose fruits: Detailed characterisation in nutrients and phytochemicals with antioxidant properties”. Food Chemistry 120 (1): 247-254.
[6] TELESZKO M., A. WOJDYŁO, J. OSZMIAŃSKI. 2012. „Zawartość kwasu elagowego i spolimeryzowanych proan-tocyjanidyn w pseudoowocach wybranych gatunków róż.” Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (84): 37–46.

Źródło:
"Koper włoski – fenkuł. Właściwości i wartości odżywcze"; www.dietetycy.org.pl 
"Kardamon – właściwości zdrowotne i zastosowanie"; www.dietetycy.org
"Dzika róża"; www.dietetycy.org.pl