Dlaczego najczęściej mówi się o kompleksie witamin z grupy B? Nie jest to przypadkowe. Witaminy z grupy B najlepiej działają w grupie. Dlatego produkt MasterVit zawiera całą gamę witamin z grupy B. Również ze względu na wiele wspólnych cech, nierzadko określa się je jako kompleks witamin.
Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego - są niezbędne dla neuroprzekaźników i tkanki nerwowej. Poprawiają nastrój i sprawność intelektualną, łagodzą napięcia nerwowe i dbają o zdrowie psychiczne.
Witaminy z grupy B pomagają w rozpadzie węglowodanów do glukozy, a także ułatwiają rozbicie tłuszczów i białek. Brak ich obecności w organizmie powoduje brak paliwa dla tkanek.
Pomagają w tworzeniu czerwonych krwinek.
Niedobory witamin B przyczyniają się do wielu problemów zdrowotnych. Począwszy od zmniejszonej energii, aż do poważnych problemów neurologicznych.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest ich rola, a także ile osób cierpi na ich niedobory. Co ciekawe, zwiększone zapotrzebowanie na witaminy z grupy B występuje w przypadku spożywania dużych ilości słodyczy, kawy, czarnej herbaty czy alkoholu.
Witaminy z grupy B:
- są rozpuszczalne w wodzie,
- nie są magazynowane w naszym organizmie,
- ich nadmiar jest wydalany z moczem.
Dlatego powinniśmy codziennie dostarczać je do organizmu.
Poniżej zaprezentowała została tabela z witaminami z grupy B i ich najważniejszymi funkcjami, a także skutkami niedoboru i źródłami.
Tabela 1. Witaminy z grupy B i ich najważniejsze funkcje w organizmie
Witaminy z grupy B | Najważniejsze funkcje | Skutki niedoboru | Źródła |
B1 (tiamina) |
-wpływa na metabolizm węglowodanów,
- wpływa na układ nerwowy
|
- choroby układu nerwowego,
- upośledzenie pamięci i koncentracji,
- bóle mięśniowe,
- bóle oczu,
- zaburzenia trawienia,
- brak apetytu, - szybkie męczenie się
|
Produkty zbożowe (kasza gryczana, płatki owsiane, ryż), mięso i wędliny, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), żółtko jaj, szparagi, brukselka, zielony groszek, szpinak, ziemniaki, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, nasiona lnu, arbuz, pomarańcze, i wątroba. |
B2 (ryboflawina) |
- wpływa na metabolizm białek i tłuszczów,
- wpływa na odporność organizmu,
- wpływa na stan skóry,
- wpływa na procesy widzenia.
|
- pękanie i owrzodzenie kącików ust (zajady),
- pękanie paznokci,
- pozbawione połysku włosy,
- zapalenie skóry,
- nadwrażliwość na światło,
- pieczenie oczu,
|
Szpinak, szparagi, pieczarki crimini (te brązowe), zielona kapusta, ziemniaki, zielony groszek, jajka, sardynki i tuńczyk. |
B3 (niacyna, witamina PP) |
- wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego,
- wpływa na stan skóry,
- w organizmie może powstawać z tryptofanu
|
- szybkie męczenie się,
- depresja,
- osłabienie pamięci,
- krwawienie z dziąseł, - trądzik,
- pelagra (zmiany skórne i psychiczne),
- bóle głowy
|
Szparagi, pieczarki crimini, ziemniaki, słodkie ziemniaki, zielony groszek, tuńczyk, kurczak, indyk, łosoś, jagnięcina, wołowina, sardynki, krewetki, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, brązowy ryż, i jęczmień. |
B5 (kwas pantotenowy) |
- składnik koenzymu A,
- bierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych
|
- zespół „piekących stóp”, bóle pięt,
- zmęczenie,
- niewydolność nadnerczy, - drżenie i skurcze mięśni,
- nudności
|
Drożdże, mięso, zielone warzywa liściaste, awokado, grzyby shitake i pieczarki crimini, ziemniaki, zielony groszek. |
B6 (pirydoksyna) |
- pomaga w zamianie tryptofanu na niacynę,
- niezbędna dla układu nerwowego,
- wpływa na układ krwiotwórczy.
|
- osłabienie,
- rozdrażnienie,
- bezsenność,
- niedokrwistość,
- bóle stawów i cierpnięcie rąk,
- drżenie i skurcze mięśni,
- trądzik,
- anemia,
- depresja,
- drażliwość
|
Ziemniaki, szpinak, kapusta, rzepa, czosnek, dynia, papryka, awokado, zielony groszek, tuńczyk, kurczak, indyk, wołowina, łosoś, soczewica, fasola, banany i ziarno słonecznika. |
B7 (biotyna, witamina H) | - bierze udział w metabolizmie białek i cukrów |
- sucha skóra,
- łysienie,
- przedwczesne siwienie,
- bóle mięśniowe,
- bezsenność
|
Mleko, warzywa, mięso, drożdże, ziemniaki, cebula, marchew, pomidory, orzeszki ziemne, owies, migdały, orzechy, jajka, łosoś, i banany. |
B9 (kwas foliowy, folacyna) |
- konieczna do prawidłowego rozwoju płodu w czasie ciąży,
-zapobiega wadom wrodzonym,
- niezbędna w procesie tworzenia krwinek czerwonych
|
- niedokrwistość,
- wady wrodzone cewy nerwowej u płodu,
- przedwczesne siwienie,
- lęk,
- upośledzenie pamięci,
- depresja,
- zahamowanie wzrostu
|
Wątroba, ciemnozielone warzywa liściaste, szparagi, szpinak, rzepa, brokuły, sałata rzymska, kalafior, groszek zielony, awokado, por, koper, brukselka, soczewica, fasola, papaja, quinoa, chlorella. |
B12 (kobalamina) |
- uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek,
- wpływa na układ nerwowy
|
- niedokrwistość,
- lęk,
- depresja,
- zły stanów włosów,
- zapalenie skóry
|
Jogurt, mleko, ser, jaja, sardynki, łosoś, tuńczyk, dorsz, jagnięcina, krewetki, wołowina, mięso, drób. |